top of page
  • DS

Borrell: Pritisak na EU da bira između SAD i Kine

Pritisak na Evropsku uniju, da odabere Sjedinjene Američke Države ili Kinu, raste usljed dolaska „azijskog stoljeća“, kaže šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell.

Evropa je suočena sa „egzistencijalnom krizom“ koja je izazvana pojavom virusa COVID-19, a koji bi mogao biti katalizator za rušenje sistema kojim upravlja SAD, izjavio je Borrell, prenosi Newsweek.


Španski diplomata koji trenutno obnaša funkciju Visokog predstavnika Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost, rekao je ovo virtuelnim učesnicima na „Konferenciji ambasadora Njemačke 2020“, i dodao da bi pandemija mogla postati „veliki akcelerator historije.“

Borell smatra da u svijetu koji nastaje Azija će biti sve važnija, a da Kina brzo raste postajući „moćnija i asertivnija.“


Analitičari dugo govore o kraju sistema kojeg predvodi Amerika i da dolazi „azijsko stoljeće. To se dešava pred našim očima“, smatra Borrell. „Ako se pokaže da je 21. stoljeće, ustvari, stoljeće Azije, onda će pandemija biti upamćena kao prekretnica u ovom procesu“, kaže šef diplomatije EU.


Trgovinski rat Kine i SAD i sve veće međusobno ograničavanje, dovodi do mnogo problema u Kini, ali i širom svijeta. Kriza koja se nazire u narednim mjesecima i godinama sigurno će dovesti do promjena u svijetu, mada još nije sasvim jasno kojih i ko će pretrpiti najveće posljedice.


 

bottom of page