top of page
  • DS

Kina otvara nove vazdušne linije u blizini tajvanskih ostrva

Kineski vazduhoplovni regulator saopštio je u petak da je otvorio nove vazdušne rute prema kineskim gradovima Xiamen i Fuzhou sa putanjama koje se nalaze u neposrednoj blizini ostrva Kinmen i Matsu pod kontrolom Tajvana, javio je Reuters.



Foto: Ilustracija


O važnosti ostrva Kinmen i novoj kineskoj taktici prema Tajvanu ranije smo ovdje detaljno pisali.


Tajvanska vlada izrazila je ljutnju u januaru nakon što je Kina „jednostrano“ promijenila putanju leta pod nazivom M503 blizu osjetljive srednje linije u Tajvanskom moreuzu. Nove rute za Xiamen i Fuzhou povezuju se na rutu leta M503.


Srednja linija je godinama služila kao nezvanična demarkacija između Tajvana i Kine i nisu je prelazili borbeni avioni ni sa jedne strane. Ali Kina kaže da ne priznaje postojanje linije i da je kineski ratni avioni sada redovno nadlijeću.


Kina je u januaru saopštila da otvara rute sa zapada na istok. Drugim riječima, u pravcu Tajvana  dvije rute letova iz Xiamena i Fuzhoua, ali nije objavila kada će početi da rade. Kineski regulator civilnog vazduhoplovstva naveo je jutros u kratkom saopštenju da su te rute sada u funkciji, dodajući da će od 16. maja „dodatno optimizovati“ vazdušni prostor oko aerodroma Fuzhou. Regulator je dodao da će promjene u putanjama leta pomoći u ispunjavanju „razvojnih potreba“ letova duž obale, osigurati sigurnost letova, poboljšati sposobnost odgovora na grmljavinu i poboljšati normalne operacije leta.


Nije bilo trenutne reakcije tajvanske vlade, koja je ranije optužila Kinu da ugrožava sigurnost avijacije i da nastoji da koristi rute letova za dalji pritisak na Tajpej u političke svrhe. Kinmen i Matsu imaju redovne letove za Tajvan, a Tajvan ne dozvoljava kineskim avionima da lete u vazdušnom prostoru koji kontroliše Tajpej oko ove grupe ostrva.


Letovi za i iz Tajvana i kineskih Xiamena i Fuzhoua idu zaobilaznom rutom koja zaobilazi srednju liniju, a ne lete direktno preko tjesnaca.


Tajvan se ranije žalio na rutu M503, 2018. godine, kada je rekao da je Kina otvorila njen sjeverni dio, a da prethodno nije obavijestila Tajpei, što je u suprotnosti sa dogovorom iz 2015. godine da se prvo razgovara o takvim putanjama leta.


 

bottom of page