top of page
  • DS

Biden u Evropi: Prvo Johnson, pa onda Putin

Nakon gotovo pet mjeseci po dolasku na vlast, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joseph Biden krenuo je u Evropu, čime želi pokazati američku predanost transatlantskom savezu.


Prva stanica američkog predsjednika biće Velika Britanija, gdje će se sastati sa britanskim premijerom Borisom Johnsonom, a nakon toga i sa kraljicom Elizabethom.


Kako je ranije najavljeno cilj sastanka sa evropskim partnerima je održavanje i jačanje tranatlantskog saveza.


Biden je neposredno prije polijetanja predsjedničkog aviona iz Washingtona izjavio da je cilj njegovog putovanja da Vladimiru Putinu i Kini "jasno stavi do znanja da su SAD i Evropa čvrsti saveznici".


Američki predsjednik će učestvovati na samitu Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta G7 u Velikoj Britaniji. Na tom skupu, prema najavama, najviše će biti riječi o klimi i pandemiji koronavirusa.


Nakon toga, američki predsjednik će se sastati sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom 16. juna u Ženevi. Taj sastanak mnogi očekuju sa nestrpljenjem kako bi se upoznali sa novom američkom politikom prema Rusiji i o tome da li postoje pitanja o kojima dvije strane mogu postići dogovor.

 

Comments


bottom of page