top of page
  • DS

Biden dolazi u Evropu

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joseph Biden sredinom juna dolazi u Veliku Britaniju, a zatim i u Belgiju, objavila je danas Bijela kuća.


Biden će učestvovati na summitu G7 od 11. do 13. juna u Cornwallu i zatim na summitu čelnika zemalja NATO-a u Briselu dan kasnije.


U Briselu će učestvovati na summitu EU/Sjedinjene Države kako bi naglasio posvećenost Washingtona "jakom transatlantskom partnerstvu" utemeljenom na "zajedničkim vrijednostima", saopšteno je.


Ovo je prvo Bidenovo putovanje kao predsjednika izvan SAD, dok je domaćin bio japanskom premijeru Yoshihideu Sugi, a tema razgovora je bilo partnerstvo dvije države i suprostavljanje kineskim ambicijama na Pacifiku.


Sastanci sa pomenutim saveznicima su upravo ono što je Biden najavljivao u predsjedničkoj trci, želeći da vrati SAD na mjesto na međunarodnoj političkoj sceni koje su zauzimale prije ulaska Donalda Trumpa u Bijelu kuću.


Zbog zaoštravanja odnosa sa Rusijom sve češće se spominje sastanak Bidena i Vladimira Putina, nakon što su obavili telefonski razgovor. Iz vrha obje države, SAD i Rusije, saopšteno je da su spremni na takav susret koji bi se po svemu sudeći trebao održati u trećoj zemlji.

 

bottom of page