top of page
  • DS

Biden ispunio obećanje o vakcinisanju pred kamerama

Novoizabrani američki predsjednik Joseph Biden primio je vakcinu protiv COVID-19 pred televizijskim kamerama, čime je počeo kampanju promovisanja vakcine protiv ove zarazne bolesti.

Kako je ranije najavio, Biden je krenuo u javno zagovaranje vakcinisanja na dobrovoljnoj osnovi. On je tada izjavio da vakcinacija u Sjedinjenim Američkim Državama neće biti obavezna, ali da on snažno promoviše ovaj vid borbe protiv koronavirusa.


U toj kampanji će imati pomoć tri bivša američka predsjednika. Bivši američki predsjednici Barack Obama, George W. Bush i Bill Clinton ponudili su da prime vakcinu ispred TV kamera kako bi uvjerili Amerikance da imaju povjerenja u vakcine koje razvijaju velike američke farmaceutske kompanije.


Biden se obratio javnosti nakon što je primio vakcinu i pozvao Amerikance da tokom predstojećih praznika nastave poštovati epidemiološke mjere i savjete stručnjaka. "Ako ne morate, nemojte putovati. Ovo još uvijek traje“, rekao je Biden govoreći o opasnosti širenja virusa, dodavši kako će vakcinu najprije primiti zdravstveni radnici.


Aktuelni američki predsjednik Donald Trump, koji je pobjedio virus nakon kratkotrajne hospitalizacije, još nije saopštio da li će se vakcinisati u budućnosti.


Njegov saveznik na čelu Brazila Jair Bolsonaro je odbio vakcinaciju.


 

bottom of page