top of page
  • DS

Biden će promovisati vakcinisanje, pomoć mu pružaju tri bivša predsjednika

Novoizabrani predsjednik Joseph Biden rekao je da Amerikancima neće biti obavezno primanje vakcine protiv koronavirusa kada ona postane dostupna u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako piše BBC ova Bidenova izjava je došla nakon što je Centar za kontrolu bolesti (CDC) preporučio nošenje maski unutar objekata, osim u vlastitom domu. Kako se navodi, razlog savjeta jeste činjenica da je zemlja ušla u fazu "visoke transmisije" koronavirusa.


Biden koji bi trebao stupiti na dužnost 20. januara smatra da će njegova inauguracija biti reduciran događaj bez velike pompe zbog zabrinutosti oko koronavirusa, piše Patria.


Pfizerova i BioNtechova vakcina je na čekanju odobrenja, kao i vakcina kompanije Moderna. Smatra se kako bi odobrenje prve vakcine za upotrebu trebalo da se desi za desetak dana.


Biden je kazao kako neće podržati potencijalni pokušaj vlade da vakcinisanje učini obaveznim jer bi tako uzrokovao žestoko protivljenje, ali je dodao kako će uraditi sve što je u njegovoj moći da promoviše vakcinisanje.


"Učinit ću sve kao predsjednik da ohrabrim ljude da učine pravu stvar. Pokazat ću koliko je to važno", kazao je novoizabrani predsjednik.Bivši američki predsjednici planiraju se vakcinisati ispred TV kamera


Bivši američki predsjednici Barack Obama, George W. Bush i Bill Clinton ponudili su da prime vakcinu ispred TV kamera kako bi uvjerili Amerikance da imaju povjerenja u jedini vid prevencije, prenio je CNN.


Freddy Ford, šef osoblja Georgea W. Busha, kazao je za CNN da je bivši predsjednik kontaktirao vodećeg američkog stručnjaka za infektivne bolesti, dr. Anthonyija Faucija, i dr. Deborah Birx, koordinatoricu odgovora na koronavirus pri Bijeloj kući, da vidi kako može pomoći promoviranju vakcine.


Sekretar za medije bivšeg predsjednika Billa Clintona potvrdio je za CNN da je njegov šef također pokazao interes i volju da se javno vakciniše kako bi potakao i druge da to učine.


U razgovoru za SiriusXM, Barack Obama je izjavio da ako dr. Fauci kaže da je vakcina sigurna, on će mu vjerovati.


"Možda ću naposlijetku primiti vakcinu pred TV kamerama, ili ću to snimiti kako bi ljudi znali da vjerujem nauci", poručio je bivši predsjednik Obama.


 

コメント


bottom of page