top of page
  • Writer's pictureArmin Sijamić

Biden i Abbott doveli su Sjedinjene Američke Države na ivicu građanskog rata

Kako se ovogodišnji predsjednički izbori približavaju Joseph Biden se suočava sa sve više izazova. Pred njegovom administracijom su mnogi problemi, ali jedan od njih se izdvaja po mnogo čemu. Sukob sa vlastima Texasa otvorio je mogućnost unutrašnjeg sukoba u Sjedinjenim Državama, ili u najmanju ruku krize u kojoj Washington neće moći provesti svoju volju na vlastitim granicama.


Biden i Abbott - sukob koji ugrožava budućnost SAD

Oči svjetske javnosti već dvije godine su uprte u Ukrajinu, a nekoliko zadnjih mjeseci na Pojas Gaze i Bliski istok. Jedan od glavnih aktera u tim sukobima su Sjedinjene Američke Države koje na različite načine podržavaju jednu od sukobljenih strana.


Ispod radara velikog dijela javnosti prolazi kriza koja se odvija u Sjedinjenim Državama, a koja je svoju kulminaciju počela dobijati prije pola godine. Tada je okršaj Josepha Bidena i republikanskog guvernera Texasa Gregga Abbotta bio pravni i politički, a sada je došao na ivicu s koje je povratak težak i odakle će jedna strana izaći poražena.


Kako smo tada pisali, Abbott je bio ogorčen na vlast u Washingtonu koja je de facto otvorila granice za milione ilegalnih migranata iz Latinske Amerike. Meksiko je prošle godine na svom teritoriju imao migrante iz najmanje 114 nacija, a svi oni su pokušali doći do najveće ekonomije svijeta.


U bijesu što Biden nedovoljno štiti granicu prema Meksiku, Abbott, čiji Texas je glavna tačka ulaska migranata u SAD, počeo je autobusima migrante razvoziti širom države, posebno tamo gdje vladaju demokrate. Neki od njih su završili pred rezidencijom američke potpredsjednice Kamale Harris, a vlasti New Yorka su priznale da više nema ni hotela gdje mogu smjestiti migrante.


Abbottova granica


Kako nije bio zadovoljan radom graničara koji su pod komandom Washingtona, Abbott je odlučio postaviti fizičke prepreke da bi spriječio migrante da dođu u Texas. Pored toga, angažovao je gardu savezne države kojom upravlja, lokalnu policiju, a onda su mu se pridružili i građani.


Vrhovni sud je prošle sedmice naredio Abbottu da mora ukloniti sve fizičke prepreke na granici, posebno na graničnoj rijeci Rio Grande, i omogućiti graničarima da rade svoje posao, odnosno da se ne smije miješati u rad federalnih organa i nadležnosti centralne vlasti. Dok su se federalne vlasti spremale da barijere uklone, vlasti Texasa su gradile nove. Abbott je poručio da će spriječiti Bidenovu administraciju da „uništava našu imovinu“, misleći na ograde, žice i druge prepreke koje je postavio uz granicu sa Meksikom.


Abbott smatra da je on upravu i da mu zakon dozvoljava da štiti tu saveznu državu, uključujući njene vanjske granice. U tome ga je podržalo 26 republikanskih guvernera saveznih država i neki od njih su poslali ljude i resurse da mu pomognu da spriječi ulaske migranata. Prethodno je Biden zaprijetio da će „federalizovati“ teksašku gardu, odnosno staviti je pod kontrolu Washingtona.


Tako je država, koja je druga po površini i druga po broju stanovnika unutar Sjedinjenih Američkih Država, došla u sukob sa centralnim vlastima. Tačnije, Abbott je na neki način način odlučio da odbije da se potčini centralnim vlastima, držeći će još uvijek pravnog i političkog terena.


Podršku za takvo ponašanje dobio je od bivšeg predsjednika Donalda Trumpa koji je poručio da bi u Texas poslao ispomoć da je on na vlasti, zatim od dijela kongresmena i senatora, javnih ličnosti i Roberta F. Kennedyja koji nije republikanac.


Ali stvari bi mogle izmaći kontroli. „Božja vojska“, kako sebe naziva grupa konzervativnih aktivista, krenula je ka granici. Sada se procjenjuje da oko četrdeset hiljada kamiona ide ka granici sa Meksikom kako bi pomogli Abbottu i Texasu. U državi čije je stanovništvo do zuba naoružano i u koju dolaze snage sigurnosti sa različitim zadacima te rijeke migranata, to bi mogao biti recept za katastrofu.


Pobuna protiv Washingtona


Da bi stvari mogle izmaći kontroli, misle i u magazinu Newsweek. U svom posljednjem broju na naslovnici su imali priču o mogućnosti „Texit-a“, odnosno mogućnosti da ta država sa preko trideset miliona stanovnika i površinom kao dvije Njemačke izađe iz Sjedinjenih Američkih Država. Prije pet dana na svojoj internet stranici Newsweek piše da neki unutar Sjedinjenih Država neki „strahuju od građanskog rata“ u Texasu. Tome su se pridružili i američki rivali širom svijeta koji slavodobitno poručuju najvećoj svjetskoj sili da se pobrine za svoje unutrašnje prilike.


Takva mogućnost je malo vjerovatna u ovom trenutku, ali ukazuje na potencionalnu težinu krize ako se stvari nastave odvijati u ovoj formi i ukoliko Biden i Abbott ostanu na svojim pozicijama, bez postizanja dogovora. Međutim, ono što je vjerovatno je da će jedna od te dvije politike biti poražene, a Abbottov stav oživio je ideje o nezavisnosti Texasa od kojih do danas nisu odustale neke grupe (Texas Nationalist Movement, na primjer), koje su prošlog mjeseca skupljale potpise za organizovanje referenduma o nezavisnosti. Pored toga, neki republikanci (Ted Cruz, Chip Roy, Marjorie Taylor Greene...) u bijesu protiv demokrata i vlasti u Washingtonu ponekad koketiraju s idejom da se Texas odvoji od SAD-a ukoliko se ne udovolji njihovim željama i zahtjevima.


Abbott je rekao da ne misli odustati od zaštite granice Texasa, uprkos naredbama suda i centralnih vlasti. Međutim, ono što je puno opasnije za Bidena i Sjedinjene Države u cijelini je činjenica da u tome nije sam i da mu podršku daju guverneri, političari i građani. Ogorčenost prema migrantskoj politici predsjednika Bidena raste do te mjere da neki danima na društvenim mrežama tvrde da je Bidenu važnija granica Ukrajine ili Izraela nego države koju vodi.


Upravo slučaj Izraela i Ukrajine bi mogao biti način da se izađe iz ove krize u narednim danima, smatraju neki u Sjedinjenim Državama. Naime, Bidenova namjera da vojno i finansijski podrži Ukrajinu i Izrael zaustavljena je u Senatu. Republikanci kao uslov za svoju podršku novom paketu pomoći traže ojačavanje granice prema Meksiku, što bi potencijalno moglo zadovoljiti Abbotta i ostale guvernere. U protivnom, moglo bi se desiti da u jednom trenutku i Biden i Abbott izgube kontrolu nad situacijom.



Tekst je ranije objavljen na portalu nap.ba.

 

bottom of page