top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Američki Intel postaje najveći direktni strani investitor u historiji Njemačke

Vlada kancelara Olafa Scholza pristala je podržati kompaniju Intela u Magdeburgu iznosom od 6,8 milijardi eura (7,4 milijarde američkih dolara), od ukupno 17 milijardi eura investicije koji ovaj proizvođač čipova kani uložiti u tom istočnonjemačkom gradu. Christian Lindner, njemački ministar finansija koji podržava tržišno orijentiran pristup, nedavno je izjavio da u budžetu nema novca da zadovolji Intelove zahtjeve za dodatnih 3 milijarde eura državne pomoći kako bi se zatvorio "troškovni jaz" uzrokovan sve većim cijenama energije i građevinskih troškova. Ipak, socijaldemokratski kancelar pokazuje otvorenost za popuštanje novčane stege, pod uvjetom da Intel proširi svoj projekt.

Pat Gelsinger, šef Intela, se 19. juna u Berlinu sastao sa Scholzom, a također je posjetio i Magdeburg, gdje već radi 30 zaposlenika Intela, uključujući Bernda Holthausa, šefa osoblja u Njemačkoj.


Njemačko Ministarstvo ekonomije tvrdi kako će Intelova nova lokacija biti svojevrsni centar inovacija i otvorit će do pet novih radnih mjesta za svako od 3.000 stalnih visokotehnoloških pozicija koje Intel planira otvoriti u Magdeburgu (uz 7.000 privremenih radnika koji će biti angažovani u izgradnji). Osim toga, zagovornici tvrde da će fabrika čipova pomoći u ostvarenju cilja EU da do 2030. godine poveća udio globalne proizvodnje čipova iz unije s trenutnih oko 10% na 20%. To bi smanjilo ovisnost o dobavljačima iz Tajvana, Južne Koreje i drugih zemalja u dvorištu sve agresivnije Kine.


Istovremeno, ova američka kompanija je odabrala i lokaciju blizu Wrocława, na jugozapadu Poljske, za nove proizvodni i testni pogon koje će početi s radom 2027. godine. Firma je prošle godine objavila da će Poljska biti među zemljama koje će imati koristi od njenog plana investicija od 35 milijardi USD širom bloka, zajedno s Njemačkom, Irskom, Italijom, Španijom i Francuskom.


Kritičari projekta tvrde da je subvencioniranje svakog Intelovog radnog mjesta u iznosu od 1 milijon eura (uključujući radnike koji rade na izgradnji postrojenja) ludost, posebno u regiji gdje je nezaposlenost niska i gdje lokalne industrijske kompanije imaju problema s zapošljavanjem osoblja. Sumnjaju u visoke procjene stvaranja radnih mjesta. Mnogi ekonomisti smatraju da bi, u najboljem slučaju, jedno radno mjesto kod Intela moglo stvoriti 1,5 drugih radnih mjesta. Mnogi pak smatraju kako bi bilo razumnije za Njemačku da čipove kupuje u SAD (koje već daju subvencije za proizvođače čipova).


S druge strane, Intelu treba poticaj. U posljednjih nekoliko godina zaostaje za konkurentima poput tajvanskog TSMC-a i južnokorejskog Samsunga u najnovijoj tehnologiji. U aprilu je prijavila kvartalni neto gubitak od 2,8 milijardi dolara, najveći do sada, jer je globalna potražnja za mnogim vrstama čipova opala. Njena tržišna vrijednost od 148 milijardi dolara je malo više od polovine vrijednosti u početku 2021. godine.


 

bottom of page