top of page
  • Writer's pictureArmin Sijamić

Američke sudije mogle bi odlučiti pobjednika narednih predsjedničkih izbora

Kako se bliže američki predsjednički izbori, postaje jasno da se može očekivati i ono što se nikad nije desilo u toj državi. Odluka suda u saveznoj državi Colorado da bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu zabrani učešće na izborima je presedan koji može pokrenuti lavinu.



Foto: Biden i Trump



Ove sedmice stižu vijesti iz Sjedinjenih Američkih Država koje po mnogo čemu nalikuju vijestima iz država njihovih rivala - sud je zabranio jednom kandidatu da izađe pred birače.


Prije nego se osvrnemo na konkretan slučaj, navedimo da je za pobjedu na američkim predsjedničkim izborima potrebno 270 glasova elektora. Elektori su, ustvari, delegati saveznih država koji glasanjem potvrđuju izbornu pobjedu jednog od kandidata. Colorado daje deset elektora, što je malo u odnosu na najveće (California 54 i Texas 40, na primjer), ali i mnogo u odnosu na one koje daju najmanje (Washington D.C. tri, naprimjer).


Tako će aktuelni predsjednik i vjerovatni demokratski kandidat Joseph Biden vjerovatno imati deset elektorskih glasova i prije nego su izbori počeli. Međutim, ono što je važnije u ovom slučaju jeste sloboda sudova da eliminišu kandidate iz izbornih utrka. U konačnici to može dovesti do toga da neke druge sudije, u nekim drugim saveznim državama, eliminišu bilo kojeg kandidata, što bi de facto ukinulo predsjedničke ili bilo koje druge izbore.


Sudska odluka bez presedana


Glasanjem sa četiri „za“ i tri „protiv“, Visoki sud u Coloradu donio je odluku da sa glasačkog listića u utrci za republikansku nominaciju ukloni bivšeg predsjednika, pozivajući se prvi put u historiji na Odjeljak 3, 14. amandmana Ustava Sjedinjenih Američkih Država za diskvalifikaciju predsjedničkog kandidata.


Ovaj amandan potiče iz vremena nakon građanskog rata, kako bi se spriječile pristalice poražene konfederacije da budu dio vlasti. Odluka je preinačila raniju presudu nižeg suda u toj saveznoj državi u kojoj stoji da se pomenuti amandman ne odnosi na predsjedničke kandidate, jer ih eksplicitno ne spominje.


Sudije u Coloradu su odlučile da kazne Trumpa zbog njegove navodne umiještanosti u upad njegovih pristalica u američki Kapitol 6. januara 2021. godine, što ga čini nepodobnim za učešće u političkim procesima.


Ranije je isto, bezuspješno, pokušano u državama New Hampsire, Michigan i Minnesota, ali to ne znači da neće biti pokušano i drugdje. Odluke Višeg suda u Coloradu ni na koji način ne obavezuju druge savezne države, što bi moglo biti posebno opasno ako svaka savezna država počne „slobodnije“ tumačiti zakon.


„Odluku nismo donijeli lahko. Svjesni smo veličine i težine pitanja koja su sada pred nama, ali smo svjesni i naše časne dužnosti da primjenjujemo zakon, bez straha ili naklonosti i bez uticaja javnosti na odluke koje zakon nalaže da donesemo“, naveo je sud u presudi, prenio je BBC.


Trump je najavio žalbu pred Vrhovnim sudom SAD-a, a sudije iz Colorada da će odgoditi učinak svoje presude do 4. januara, kako bi bivši predsjednik imao vremena za žalbu. Ovom presudom, javlja Glas Amerike, postavljena je osnova za Vrhovni sud, gdje su konzervativci u većini od šest naprema tri (uključujući tri imenovanja koje izvršio Trump), da razmotri da li bivši predsjednik, za kojeg se vežu krivična djela i skandali, ima pravo učešća na izborima.


Zaustaviti Trumpa


Predsjedavajući Predstavničkog doma, republikanac Mike Johnson osudio je odluku suda u Coloradu. „Bez obzira na političko opredjeljenje, svakom građaninu registrovanom za glasanje ne treba uskratiti pravo da podrži našeg bivšeg predsjednika koji je vodeći u svakoj anketi republikanskih predizbora“.


Trumpov rival za predsjedničku republikansku nominaciju Vivek Ramaswamy rekao je da će on svoje ime povući sa glasačkog listića ako na njemu ne bude ime bivšeg predsjednika.


„Ovako se rađaju diktature“, pisao je Trumpov izborni štab pristalicama. Glasnogovornik kampanje Steven Cheung je rekao da su sudije koje su glasale da se Trumpa odstrani iz izborne utrke imenovani od strane demokrata i da su u toj stranici u „stanju paranoje“.


Više američkih medija citira Noaha Bookbindera iz organizacije Citizens for Responsibility and Ethics iz Washingtona, koji je pozdravio odluku suda, tvrdeći da je važna da „zaštitimo budućnost naše demokratije“.


Iz Bidenovog štaba do sada nisu dali komentar na presudu.


Da li Trump ugrožava demokratiju ili Biden vodi zemlju u diktaturu, kako tvrde kritičari njih dvojice, postoje debate u američkim medijima i posebno na društvenim mrežama.


Međutim, ostaje činjenica da je aktuelni predsjednik u utrku vratio teško kompromitovanog i višestruko optuženog Trumpa. Biden toliko radi loše, smatraju Amerikanci, da u anketama popularnosti Trump vodi ubjedljivo, uprkos svim optužnicama i skandalima. Ono što zabrinjava Bidena i njegov tim jeste da Trump vodi u gotovo svim ključnim državama za pobjedu, u takozvanim „swing states“, koje od izbora do izbora svoje povjerenje daju različitim strankama.


Podijeljena zemlja


Sudije u Coloradu svojom presudom otvorili su mnoga pitanja, od kojih mnoga neće biti razmatrana u glavnim medijama u Sjedinjenim Državama, jer idu na štetu Donalda Trumpa kojeg mnogi preziru. Taj prezir je obostran i Trump i njegove pristalice ga često pokazuju. Kako se trenutno radi o najpopularnijem političaru u najvećoj svjetskoj sili, njegov slučaj dobija na težini.


Optužnice koje postoje protiv njega, a što on poriče, Trumpa su pretvorili u metu čak i za lokalne sudove i činovnike, prije nego je i presuđen. Da li je samo pitanje vremena kada će i njegove pristalice unutar izvršne, sudske i zakonodavne vlasti krenuti u obračun sa političkim protivnicima? Mnogi proces protiv Huntera Bidena, sina aktuelnog predsjednika, vide kao dio tog obračuna, gdje se poslovne i druge odluke sina vežu za oca i njegov utjecaj kao potpredsjednika i kasnije predsjednika države.


Zato se sve posljedice sudskog procesa iz Colorada u ovome trenutku ne mogu sagledati, iako je jasno da će posljedica biti i da bi presedan mogao postati pravilo, ili barem način eliminacije svih onih koji nisu na tragu vladajuće političke klike. Pored toga, ostaje pitanje kako će reagovati Trumpove pristalice, od finansijera do glasača, koji Trumpa vide kao rješenje za sve svoje i sve probleme države.


Ali, i bez toga može se zaključiti da je pojava Donalda Trumpa u političkom životu Sjedinjenih Američkih Država izazvala zemljotres i podjele kao nikada u historiji te države. Najgora vijest za američko jedinstvo je da fenomen Trump nije završen i da nastavlja da traje.



Tekst je ranije objavljen na portalu nap.ba.

 

bottom of page