top of page
  • DS

Švicarska kupuje avione F-35 i raketne sisteme Patriot

Švicarska je odlučila kupiti moderne američke borbene sisteme, jačajući svoju odbrambenu snagu.


Ta država se odlučila za Lockheed Martin vazduhoplove F-35A Lightning II, objavila je vlada u srijedu, prenosi Reuters. Neutralna i površinski mala Švicarska kupiće čak 36 primjeraka tog tipa.


Švicarcima su bili ponuđeni i Boeingov F/A-18 Super Hornet, Dassaultov Rafale te Eurofighter koji proizvodi evropski konzorcij.


Vlada je odlučila kupiti i američki raketni sistem Patriot namijenjen za protivvazdušnu odbranu.


"Savezno vijeće uvjereno je da su ta dva sistema najprimjerenija za zaštitu švicarske populacije od zračnih prijetnji u budućnosti", saopštila je švicarska vlada.


Avioni F-35A jeftiniji su dvije milijarde švicarskih franaka od iduće ponude, ističe vlada, i koštju 5,07 milijardi švicarskih franaka, a ukupni operativni troškovi iznosit će 15.5 milijardi franaka za 30 godina.


Odluka će vjerojatno ići na referendum, a iz Socijaldemokratske stranke su došle kritike da takvu vrstu aviona ne treba država koju supersonični avion može da preleti za deset minuta. Priska Seiler Graf je i dodala da se njena zemlja trebala okrenuti evropskim proizvođačima.


Ovom nabavkom Švicarska ulazi u društvu evropskih zemalja koji imaju ove moderne avione. Prije njih za kupovinu ovih aviona odlučile su se Velika Britanija, Italija, Danska, Belgija, Holandija i Norveška.


Sisteme Patriot u Evropi koriste Njemačka, Holandija, Grčka, Španija i Rumunija, a u proces nabavke su ušle Poljska i Švedska.

 

bottom of page