top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Čiji je Goce Delčev?

Bugarska vjerovatno neće glasati za početak pristupnih pregovora EU i Sjeverne Makedonije zbog izostanka napretka u radu bilateralne komisije historičara. Ta komisija trebalo je da usaglasi zajedničku historiju dvije zemlje, prenosi portal Euraktiv Srbija.


"Ukoliko mješovita komisija historičara ne nastavi rad do juna i ako vlasti u Skoplju nastave da falsifikuju historiju, Bugarska se neće saglasiti da počnu pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom", izjavio je šef delegacije vladajuće bugarske partije GERB u Evropskom parlamentu Andrej Kovačev u intervjuu za bugarski portal EURACTIV.bg, dodajuči da govori u svoje lično ime – prenosi B92.


Kovačev je rekao da Evropska komisija treba u junu da počne pregovore o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.


Tada bi trebalo da bude održana međuvladina konferencija na kojoj članice EU moraju jednoglasno da odobre početak pregovora. Tačan datum konferencije još nije određen, ali bi mogla da bude održana tokom njemačkog predsjedavanja EU u julu.

Komisija piše historiju


Bugarska i Sjeverna Makedonija su 2017. godine potpisale sporazum kojim je formirana komisija sa ciljem da se usaglasi zajednička historija dvije zemlje, podsjeća B92.


Skoplje tvrdi da je rad komisije odložen jer su parlamentarni izbori odloženi zbog pandemije koronavirusa, ali komisija nije radila još od decembra 2019. Čak i prije odlaganja izbora, bilateralna komisija nije bila mnogo uspješna, navodi bugarski portal.


Historičari iz komisije su se dogovorili o srednjovekovnoj historiji, ali se još nisu usaglasili o borbi za oslobođenje od Otomanskog carstva, posebno zbog spora oko nacionalnog identiteta Goce Delčeva.

Makedonija i Grčka


Podsjetimo, 17. juna 2018. godine Makedonija je potpisala sličan sporazum sa svojim drugim susjedom. Prespanskim sporazumom, kako je dokument nazvan, Makedonija je promijenila ime u Sjeverna Makedonija, a zauzvrat Grčka je priznala postojanje makedonskog jezika i obavezala se da neće blokirati put susjedne države prema NATO savezu i EU. Sporazum je postignut pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija.


Krajem marta ove godine, Sjeverna Makedonija pristupila je NATO savezu.


Ko je bio Goce Delčev?


Delčev je bio bugarski revolucionar i jedan od najistaknutijih lidera Unutrašnje makedonske revolucionarne organizacije (VMRO) koji se borio za nezavisnost Makedonije od Otomanskg carstva početkom 20. vijeka. I Bugarska i Sjeverna Makedonija ga smatraju svojim nacionalnim herojem, piše B92.


 

bottom of page