top of page
  • DS

Zvaničnik Kijeva zagovara isplativija rješenja za suzbijanje ruskih dronova

Visoki ukrajinski zvaničnik pozvao je na ponovnu procjenu zapadnih protivvazdušnih sistema koji se isporučuju Ukrajini, rekavši da bi jednostavnije i jeftinije oružje moglo biti isplativije u borbi protiv ruskih i iranskih dronova Shahed, javio je Reuters.

Foto: Dron, ilustracija


Bespilotne letjelice Shahed su dio ruskih napada praktično svaki dan. Ukrajina je postala vješta u njihovom rušenju, iako neke još uvijek gađaju industrijske i stambene objekte uprkos uvjeravanjima Moskve da ne cilja na civile.


Mykhailo Podolyak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodymyra Zelenskog, rekao je da se ne radi samo o pitanju obezbjeđivanja više protivvazdušnih sistema „već prvenstveno o rješavanju matematičkog problema koji leži u ekonomiji rata“.


Dok su zapadni sistemi, kao što su NASAMS i Iris-T, bili korišteni za obaranje projektila, rekao je, njihovo korištenje za presretanje Shaheda možda nije isplativo, napisao je Podolyak na engleskom na platformi X.


„Dakle, to dovodi do iscrpljivanja savezničkih zaliha i dugoročnog slabljenja“, napisao je.


„Rješenje je očigledno: pored mobilnih mitraljeza velikog kalibra, danas postoji mnogo jednostavnijih i jeftinijih protivavionskih sistema koji su se pokazali efikasnim protiv Shaheda. To uključuje Geparda i Vampira“, dodao je.


Gepard je protivavionski tenk proizveden u Njemačkoj. Sistem protiv bespilotnih letjelica Vampir proizveden u Sjedinjenim Država sastoji se od laserski vođenog lansera projektila koji se može postaviti na vrh kamiona.


Takvo će smanjenje, napisao je Podolyak, „minimizirati učinak ruskih 'racija' i osigurati dugoročnu stabilnost ukrajinskog neba i susjednih zemalja NATO-a.“


 

bottom of page