top of page
  • DS

Zelenski: Ukrajina prvi put koristi ATACMS rakete koje je ispručio Washington

Ukrajina je prvi put upotrijebila rakete dugog dometa koje su isporučile Sjedinjene Američke Države, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski, prenosi BBC.

Foto: Zelenski na frontu sa vojnicima


Njegovi komentari prate izvještaje da je oružje, poznato kao ATACMS, uništilo devet helikoptera u ruskim bazama na istoku zemlje. Ukrajina nije potvrdila da su rakete korištene.


Ukrajina je saopštila da su sistem protivvazdušne odbrane i druga oprema među pogođenim ciljevima u Berdjansku i Lugansku. Desetine ruskih vojnika su poginule ili povrijeđene u operaciji, dodaje se.


„Postupili su vrlo precizno. ATACMS su se dokazali“, rekao je Zelenski u večernjem obraćanju objavljenom na društvenim mrežama, ne navodeći detalje kada i gdje su korišteni.


Bidenova administracija je ranije odbila da dostavi ATACMS Ukrajini, ali je odlučila „proteklih sedmica“ da ih tiho pošalje, objavio je CNN, citirajući dva američka zvaničnika. U njemu se navodi da je Washington želio iznenaditi Moskvu, u slučaju da Rusija pomjeri opremu i oružje van dosega prije nego što projektili budu upotrijebljeni.


Zbog zabrinutosti oko tenzija sa Rusijom, rakete dostavljene Ukrajini imaju manji domet od maksimalnog za koji je sistem sposoban. Varijanta dostavljena Kijevu nosi kasetnu municiju koja oslobađa stotine malih bombi iz vazduha, a ne jednu bojevu glavu, prenio je AP.


Vladimir Rogov, guverner okupiranog dijela regije Zaporožja, kojeg je postavila Rusija, rekao je da su sistemi protivvazdušne odbrane „uspješno presreli neprijateljske rakete“ iznad Berdjanska, dodajući da se informacije o žrtvama i šteti provjeravaju i da će biti dostavljene kasnije.


Ali neprovjereni video na proruskim društvenim mrežama,navodno je snimljen u Berdjansku,čini se da pokazuje eksplozije i leteće rakete, dok glas objašnjava da je pogođeno skladište municije. Jedan ruski bloger pisao je o napadu na aerodrom raketama ATACMS, zadavši, kako je autor rekao, „ozbiljan udarac“, uz gubitke ljudi i tehnologije.


ATACMS se nije pojavio na listi vojne pomoći Kijevu koju su SAD objavile u septembru. Neprovjerene fotografije objavljene na društvenim mrežama sugerišu da su ruske baze pogođene MGM-140A varijantom ATACMS-a, verzijom kraćeg dometa od oko 160 km. Dobivanje sistema predstavlja podsticaj sposobnostima Kijeva da zadaju udarce dublje u ruskoj teritoriji.


 

bottom of page