top of page
  • DS

Zajednička američko-armenska vojna vježba u Armeniji od 11. do 20. septembra

Zajedničke vojne vježbe Armenije i Sjedinjenih Američkih Država pod nazivom „Eagle Partner 2023“ održaće se na armenskoj teritoriji od 11. do 20. septembra, saopštilo je ministarstvo odbrane zemlje domaćina, prenosi Tass.

Foto: Panorama Erevana


„U okviru priprema za učešće u međunarodnim mirovnim misijama, armensko-američka zajednička vježba 'Eagle Partner 2023' održaće se od 11. do 20. septembra u Armeniji, posebno u centru za obuku „Zar“ (12.) mirovne brigade i „N centru“ za obuku Ministarstva odbrane“, navodi se u saopštenju.


Kako se navodi, svrha vježbe je „povećanje nivoa interoperabilnosti jedinice koja učestvuje u međunarodnim mirovnim misijama, razmjena najboljih praksi u kontroli i taktičkoj komunikaciji, kao i povećanje spremnosti armenske jedinice za planirane Procjene koncepta NATO operativnih sposobnosti.“


Predsjednik Evropskog komiteta za razvoj NATO-a Gunther Fehlinger pozvao je u ponedjeljak Armeniju da se pridruži NATO-u.


Kasnije tokom dana, zamjenik armenskog ministra vanjskih poslova Vahan Kostanyan rekao je da zemlja sarađuje sa NATO-om u različitim formatima i da je spremna da to nastavi.

 

bottom of page