top of page
  • DS

Vojna hunta iz Burkine Faso kaže da su obavještajne i sigurnosne službe osujetile pokušaj novog puča

Vojna vlada Burkine Faso saopštila je u srijedu da su njene obavještajne i sigurnosne službe osujetile pokušaj puča i da aktivno progone druge za koje se vjeruje da su umiješani u, kako je nazvala, pokušaj da se „naša zemlja baci u haos“, javio je AP.

Foto: Ibrahim Traore pored Vladimira Putina tokom samita u Moskvi


U saopštenju hunte navodi se da se pokušaj puča dogodio u utorak, bez davanja dodatnih detalja.


„Službenici i drugi navodni akteri uključeni u ovaj pokušaj destabilizacije su uhapšeni, a za ostalima se aktivno traga“, rekao je glasnogovornik hunte Rimtalba Jean Emmanuel Ouedraogo.


Burkina Faso je jedna od zapadnoafričkih zemalja u kojima je vojska preuzela vlast, optužujući izabrane vlade da nisu ispunile obećanja. Sadašnja hunta je preuzela vlast u septembru 2022. zbacivši vojni režim potpukovnika Paul Henri Sandaogo Damiba oko osam mjeseci nakon što je izveo puč kako bi uklonio demokratski izabranog predsjednika Rocha Marc Kaboréa.


Kapetan Ibrahim Traore imenovan je za prelaznog predsjednika. Međutim, od svog početka, hunta se borila da okonča sigurnosne izazove Burkine Faso, upravo razlog za koji je rekla potaknuo ju je da preuzme vlast u septembru 2022.


Ouedraogo je rekao da je istraga o pokušaju preuzimanja u toku i da su oni koji stoje iza toga nastojali da uvedu Burkinu Faso „u haos“.


Najava je uslijedila dan nakon što su demonstranti marširali u Uagadougouu, glavnom gradu države, izražavajući podršku prelaznoj vladi.


Hunta je postavila cilj provođenja izbora kako bi se zemlja vratila pod demokratsku vlast do jula 2024. godine.


 

bottom of page