top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Veliki udarac Haftaru, zarobljeno moderno rusko oružje

Snage međunarodno priznate vlade u Libiji ostvarile su značajnu pobjedu nad snagama generala Khalife Haftara koji kontroliše istočni dio Libije i veliki dio ostatka ratom razorene države. Snage libijske međunarodno priznate vlade preuzele su kontrolu nad aerodromom koji je smješten jugozapadno od Tripolija i to predstavlja njihovu najveću pobjedu u gotovo godinu dana, ocijenjuje Reuters.


Zračna baza „Watiya“ je, udaljena je 125 kilometara od glavnog grada Tripolija, strateški važna tačka u libijskom ratu, odakle je u aprilu prošle godine Haftar pokrenuo napad s ciljem zauzimanjem Tripolija. Snage Vlade nacionalnog sporazuma (GNA) iz Tripolija na taj način nanijele su težak udarac Haftarovim snagama okupljenim u Libijsku nacionalnu armiju (LNA). Preuzimanje zračne baze i pripadajućih objekata, pripadnici GNA su podjelili na društvenim mrežama i internet portalima.

GNA, pored međunarodnog priznanja, ima i veliku pomoć Turske, dok LNA podržavaju Rusija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Francuska koja u isto vrijeme podržava i međunarodno priznatu vladu u Tripoliju. GNA ima snažnu podršku i turskih dronova, dok je LNA, između ostalog, opremljena naprednim ruskim protivvazdušnim sistemima koje im je, najvjerovatnije, ustupio UAE. 


Na objavljenom videu GNA vide se zarobljeni ruski protivvazdušni sistem Pancir-S1, i sa, kako su rekli iz GNA, upustvima za korištenje ispisanim arapskim jezikom. Reuters podsjeća da je GNA ranije uništila najmanje jedan Pancir-S1 u Libiji. Radilo se o napadu turskih dronova koji su uredno zabilježili uništavanje ovih ruskih sistema na koje je Rusija veoma ponosna i na čiji izvoz u druge države ozbiljno računa. O problemima u funkcionisanju ruskih protivvazdušnih sistemim u Libiji i Siriji pisali smo i ranije.


Prema priznanju pripadnika LNA, prenosi Reuters, povlačenje iz zračne baze „Watiya“ usljedilo je nakon žestokog bombardovanja iste. 


 

bottom of page