top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Sirijska armija: Ruski protuzračni sistemi ne mogu nas zaštititi od Izraela

Izvor blizak sirijskoj vojsci kritikovao je neučinkovitost ruskog raketnog sistema S-300 i ocijenio ga uglavnom nekorisnim za spriječavanje izraelskih zračnih napada, prenosi Middle East Monitor, pozivajući se na ruski portal Avia.pro. Izvor dodaje da su se radari na sistemima S-300 i Pancir-S pokazali nesposobnim da detektuju i da presretnu izraelske rakete u velikom broju slučajeva.


Drugi ruski raketni sistemi koje posjeduje sirijska vojska, poput sistema S-125, Osa i Igla, su još manje učinkoviti, rekao je isti izvor.


Middle East Monitor ocjenjuje da ovo nije prvi slučaj da se špekuliše o efikasnosti sovjstskih sistema koji su Siriji bili isporučeni od šezdesetih do osamdesetih godina prošlog stoljeća, ističući da se oni, ipak, ne mogu porediti sa modernim verzijama ruskih sistema, poput S-400.


Kineski radari i ruske rakete


Posljednjih godina, sirijska armija bilježila je određene uspjehe u presretanju izraelskih raketa, ali i u rušenju izraelskih aviona. Kako izvještava Avia.pro, to je zasluga modernih kineskih radara koje posjeduje Sirija. Kineski radari sa velikim dometom, poput radara JY-27 i sistema JYL-1, te radara za detekcije na manjim visinama LLQ120, u kombinaciji sa ruskim protivvazdušnim sistemima daju određene rezultate te bi upotreba dodatnih kineskih radara mogla pojačati sirijske odbrambene kapacitete, ocijenjuje se u tekstu.


Izrael često napada mete u Siriji koristeći modernije avione američke proizvodnje. Mete su, uglavnom, baze sirijske vojske i iranske milicije koje su uspjele kopnenim putem povezati Iran i Liban, preko Iraka i Sirije. Na tim koridorima nalaze se šiitske milicije i libanski Hezbollah koji su porazili ISIL i druge naoružane sirijske grupe. Zadnji izraelski napad desio se posljednjeg dana maja, kada su izraelski helikopteri napali mete u južnoj Siriji prouzrokujući manju štetu.


Turski dronovi


Slabost ruskih sistema u Siriji i Libiji razotkrivena je i tokom operacija turske vojske u Siriji. Prije samo nekoliko mjeseci, turska armija je uništila nekoliko ruskih sistema Pancir u Siriji i Libiji, a snimke su prenijeli mnogobrojni mediji u svijetu. Naime, u Siriji je turska vojska djelovala u cilju odmazde za ubistvo desetine svojih vojnika od strane sirijske armije. Snimci djelovanja turskih napada pokazuju da su ruski sistemi „slijepi“ za moderne turske dronove koji su uništavali sirijsku protivvazdušnu odbranu bez većih problema. 


Slično se desilo i u Libiji, gdje turska vojska podupire vladu u Tripoliju u borbi protiv generala Haftara i njegovih pristalica. Haftarove snage su, također, opremljene sistemima Pancir koje su dobile od trećih država. Pretpostavlja se od Ujedinjenih Arapskih Emirata ili Egipta. I u Libiji, baš kao u Siriji, moderni turski dronovi su uništavali skupe ruske sisteme i to uredno snimali kamerama. 

Na taj način za samo nekoliko mjeseci reputacija Rusije kao kao velikog izvoznika pretrpjela je ozbiljne štete.  


 



bottom of page