top of page
  • DS

Vatikan potvrdio zabranu katolicima da postaju masoni

Vatikan je potvrdio zabranu katolicima da postanu masoni, javio je Reuters.



Foto: Panorama Vatikana i Rima


„Aktivno članstvo vjernika u slobodnom zidarstvu zabranjeno je zbog nepomirljivosti katoličke doktrine i masonerije“, navodi se u pismu Vatikanske doktrinarne službe.


Odjeljenje, poznato kao Dikasterij doktrine vjere, izdalo je mišljenje od 13. novembra, koje je potpisao papa Franjo, kao odgovor biskupu s Filipina zabrinutog zbog sve većeg broja slobodnih zidara u njegovoj zemlji.


U pismu o masonima citira se deklaracija iz 1983. godine koju je potpisao pokojni papa Benedikt XVI, u to vrijeme šef vatikanske doktrine, u kojoj se navodi da su katolici „u masonskim udruženjima u stanju teškog grijeha i ne smiju se pričestiti“.


Masonske lože su obično društva samo za muškarce, povezana tajanstvenim simbolima i ritualima. Ponekad su povezivani sa teorijama zavjere za neprikladan uticaj na svjetske poslove.


Prema Ujedinjenoj Velikoj Loži Engleske, moderno slobodno zidarstvo je „jedna od najstarijih društvenih i dobrotvornih organizacija na svijetu“, ukorijenjeno u tradicijama srednjovjekovnih klesara. Grupa kaže da ima 180.000 muških članova, dvije paralelne ženske lože u Engleskoj imaju još 5.000 članova, a procjenjuje globalno članstvo masonerije na oko šest miliona.


Kao poznati masoni iz prošlosti navode se suprug pokojne kraljice Elizabete, princ Filip, bivši premijer Winston Churchill, pokojni glumac Peter Sellers, bivši engleski fudbalski menadžer Alf Ramsey i autori Rudyard Kipling i Arthur Conan Doyle.


 

bottom of page