top of page
  • DS

Umro bolivijski general Gary Prado Salmón koji je zarobio Che Guevaru

Bolivijski general koji je zarobio kubanskog revolucionara Ernesta „Che“ Guevaru i postao nacionalni heroj umro je u 84. godini, javio je BBC.


Godine 1967. Gary Prado Salmón je vodio vojnu operaciju u Boliviji, uz podršku agenata američke tajne službe, koja je porazila komunističku pobunu koju je organizovao Che Guevara. U to vrijeme Bolivija je imala desničarsku vojnu vladu. Vojni oficir pogubio je Guevaru, rođenog u Argentini, dan nakon njegovog hapšenja. Bolivijski oficir koji je pucao i ubio Che Guevaru bio je Mario Terán, a umro je prošle godine.


Hladni rat između Sjedinjenih Američkih Država i Sovjetskog Saveza bio je na vrhuncu i Washington je bio izuzetno zabrinut zbog komunističkog utjecaja u Latinskoj Americi, uključujući Che Guevarine aktivnosti. Napustio je Kubu nakon trijumfa tamošnje revolucije 1959. godine da bi predvodio gerilske pokrete u drugim zemljama. Bio je ključni saveznik kubanskog komunističkog vođe Fidela Castra i postao je heroj komunista širom svijeta.


Nakon zasjede za Guevarinu grupu, Prado je postao nacionalni heroj braneći bolivijski vojni režim. Vodio je bolivijske rendžere, koje su obučavali SAD, u zabačenoj regiji džungle gdje je Che Guevarina grupa, koja je prvobitno brojala oko 120 ljudi, pala na 22.


Od 1981. godine Prado je bio u invalidskim kolicima, nakon što ga je ispaljeni metak slučajno pogodio u kičmu. Napisao je knjigu o svom trijumfu 1967. godine pod nazivom „Kako sam uhvatio Chea“.


Sin generala Prada opisao je svog oca kao „izuzetnu osobu“, koja je ostavila „naslijeđe ljubavi, integriteta i hrabrosti“. Prema riječima njegovog sina, „za njega hvatanje Chea nije bila najvažnija stvar koju je uradio u životu, već je to bilo da doprinese da oružane snage postanu demokratska institucija koja će poštovati ustav i zakone“.


Che Guevara je pogubljen u bolivijskom selu La Higuera, 830 km južno od La Paza, a njegovo tijelo je zakopano na tajnoj lokaciji. Njegovi posmrtni ostaci su 1997. godine otkriveni, ekshumirani i vraćeni na Kubu, gdje je ponovo sahranjen.

 

bottom of page