top of page
  • DS

UAE investira u Izrael 10 milijardi dolara

Ujedinjeni Arapski Emirati su najavili da će formirati fond za investiranje u Izrael u iznosu od 10 milijardi američkih dolara, nakon što su dvije države dogovorile normalizaciju odnosa.

Ova najava je došla nakon telefonskog razgovora kojeg su obavili princ Mohamed bin Zayed i izraelski premijer Benjamin Netanyahu, a nakon što je otkazana posjeta izraelskog premijera u UAE zbog toga što su vlasti Jordana odbile dozvoliti prelet aviona preko svoje teritorije, javlja Al Arabiya.


"Kroz ovaj fond UAE će u ulagati u Izrael i zajedno sa Izraelom u sve sektore, uključujući eneregiju, proizvodnju, vodu, svemir, zdravstvo i agrotehniku. Investicioni fond će podržavati razvojne inicijative u promociji regionalne ekonomske saradnje dvije države. Izdvojena sredstva za fond će poticati od vlade i od privatnog sektora", saopšteno je medijima od strane vlasti UAE.


Ove najave dolaze nakon što su dvije zemlje 12. augusta 2020. godine, a pod pokroviteljstvom bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa, postigle sporazum o punoj normalizaciji diplomatskih i ekonomskih veza dvije države.


Iz Izraela je ranije procijenjeno da će ovaj dogovor dovesti do obima trgovine između dvije zemlje od četiri milijarde dolara u samoj tri do pet godina.


 

0 comments

Comments


bottom of page