top of page
  • DS

UAE i nuklearna kompanija Billa Gatesa potpisali su ugovor o naprednim reaktorima

Kompanija za napredne nuklearne reaktore Billa Gatesa TerraPower LLC i državna nuklearna kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ENEC saopštile su da su se složile da prouče potencijalni razvoj naprednih reaktora u UAE i inozemstvu, javio je Reuters.

Foto, ilustracija: Panorama Dubija


Memorandum o razumijevanju dolazi usred napora UAE da prošire svoje nuklearne energetske kapacitete i obećanja preko 20 država na klimatskoj konferenciji COP28 u Dubaiju da će utrostručiti nuklearni kapacitet ove decenije u borbi protiv klimatskih promjena.


„Za UAE, tražimo budućnost za čiste elektrone i molekule koje će napredni reaktori dovesti u stvarnost“, rekao je Mohamed Al Hammadi, izvršni direktor ENEC-a, tokom potpisivanja.


„Iznošenje naprednih nuklearnih tehnologija na tržište je ključno za postizanje globalnih ciljeva dekarbonizacije“, rekao je predsjednik i izvršni direktor TerraPowera Chris Levesque.


Ujedinjeni Arapski Emirati trenutno imaju jednu tradicionalnu nuklearnu elektranu, u blizini Abu Dhabija, koja je počela proizvoditi električnu energiju 2020. godine. U međuvremenu, TerraPower ima u toku demonstracijski projekt za svoj napredni natrijum reaktor u američkoj državi Wyoming za koji se nada da će biti uključen 2030. godine.


Napredni reaktori bi trebali biti manji, lakši za izgradnju i dinamičniji od tradicionalnih elektrana, a neki ih smatraju vitalnom dopunom povremenih izvora energije poput vjetra i sunca.


Memorandum o razumijevanju između TerraPowera i UAE kaže da će istražiti upotrebu naprednih nuklearnih reaktora kao što je skladištenje energije u mreži i obezbjeđivanje energije potrebne za proizvodnju vodika i dekarbonizaciju postrojenja za ugalj, čelik i aluminij.


Jedna od potencijalnih problema je, međutim, to što TerraPowerovi natrijumski reaktori zahtijevaju gorivo koje se zove visokoprobni nisko obogaćeni uranijum ili HALEU, čiji je glavni proizvođač trenutno Rusija.


TerraPowerov projekat u Wyomingu doživio je kašnjenja zbog zabrinutosti oko opskrbe HALEU-om od ruske invazije na Ukrajinu, ali kompanija je rekla Reutersu da očekuje da će Sjedinjene Američke Države moći proizvesti gorivo u narednoj deceniji. Sjedinjene Države nastoje pokrenuti proizvodnju HALEU-a u zemlji i sklopile su ugovor s kompanijom pod nazivom Centrus da razviju projekat za to


 

bottom of page