top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Turske kompanije kupuju rusku imovinu usprkos američkim upozorenjima

Zamjenik američkog ministra financija Wally Adeyemo poslao je pismo u kojem upozorava najveće tursko udruženje poslodavaca TUSIAD na moguće rizike od sankcija ako njezine članice budu poslovale s ruskim kompanijama i pojedincima koji su našli na meti Washingtona zbog rata u Ukrajini. U odgovoru na ovo navode, turski ministar financija Nureddin Nebati je zabrinutost koja proizlazi iz toga nazvao "besmislenom".

Brojne turske kompanije odulučile su iskorisrtiti trenutnu situaciju i kupile su ili pokušale kupiti rusku imovinu od zapadnih partnera koji su se povukli zbog sankcija.


Tako je belgijska pivara Anheuser-Busch InBev još u aprilu ušla u aktivne pregovore o prodaji svog udjela u zajedničkom ruskom ulaganju AB InBev Efes turskom partneru Anadolu Efes.


Proizvođač kućanskih aparata Arcelik Koc Holding potpisao je kupoprodajni ugovor s američkim Whirlpoolom za cjelokupan udio u njegovim ruskim jedinicama Indesit International JSC i Whirlpool RUS LLC, ukupne vrijednosti 233 miliona dolara. Koc Holding ima puno vlasništvo nad ruskom jedinicom Beko LLC koja raspolaže sa 4,28 milijardi rubalja imovine.


Fiba Retail, koja vodi franšizu Marks & Spencer u Turskoj i Ukrajini, pregovara da postane franšizni partner španskog lanca trgovina Mango u Rusiji, izvijestili su ruski mediji. Flo Shoes izvijestio je u maju ove godine da je u pregovorima o kupovini više od 100 trgovina u vlasništvu fitness brenda Reebok u Rusiji.


Proizvođač stakla i staklenih proizvoda Sisecam drži četiri ruske podružnice vrijednosti oko 31,88 milijardi rubalja (530,4 miliona dolara), dok je njen godišnji proizvodni kapacitet na kraju 2021. godine u Rusiji iznosio 1,6 miliona tona.



bottom of page