top of page
  • DS

Turska produžava vojne operacije u Siriji i Iraku za još dvije godine

Turski parlament produžio je u utorak vojno ovlaštenje za pokretanje prekograničnih operacija u Siriji i Iraku za još dvije godine, javio je AFP.

Foto: Predsjednička palača u Ankari


Oni su prvi put odobreni 2013. godine kao podrška međunarodnoj kampanji protiv grupe Islamska država (IS), a od tada se obnavljaju svake godine.


Tokom 2021. obnovljen je po prvi put na dvije godine, dajući predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu duži rok u kojem može nastaviti kampanje protiv kurdskih milicija u regionu.


„Za nacionalnu sigurnost Turske od suštinske je važnosti da preduzme neophodne mjere u skladu s pravima koja proizilaze iz međunarodnog prava protiv svih vrsta rizika, prijetnji i radnji koje mogu predstavljati opasnost po nacionalnu sigurnost Turske“, navodi se u prijedlogu koji je potpisao Erdogan.


Također se navodi da bi Turska pozdravila raspoređivanje stranih trupa na svom tlu s krajnjim ciljem borbe protiv terorističkih grupa prema okolnostima koje je odredio predsjednik. Ta je klauzula izazvala oštre kritike glavne opozicione stranke CHP koja se zalagala za „nema stranih čizama“ na turskom tlu.


„Kao nacionalista, ne želim da bilo kakve strane trupe kroče na tursko tlo“, izjavio je prošle sedmice lider stranke Kemal Kilicdaroglu. Zastupnici CHP-a glasali su protiv prijedloga.


 

bottom of page