top of page
  • DS

Trgovina Kine sa Rusijom tokom 2022. godine dostigla je rekordan nivo

Kineska trgovina s Rusijom prošle je godine dostigla rekordnih 190 milijardi dolara, a ruski uvoz iz Evropske unije pao zbog sankcija povezanih s invazijom Moskve na Ukrajinu.


Kineski izvoz u i uvoz iz Rusije u 2022. godini činio je tri posto ukupne kineske trgovine, rekao je portparol Opšte uprave carina Lyu Daliang na brifingu za novinare.


Isporuke kineske robe u Rusiju rasle su šest mjeseci zaredom, javlja Reuters.


Rusija je više nego udvostručila svoj željeznički izvoz nafte i gasa u Kinu 2022. godine u sklopu nastojanja Kremlja da diverzifikuje svoj izvoz energenata.


Kineski uvoz ruskog prirodnog gasa kroz naftovod Snaga Sibira je porastao za najmanje 50 posto u 2022. godini, prema najvećem ruskom proizvođaču, Gazpromu. Kineski uvoz sirove nafte iz Rusije porastao je za 10 posto u odnosu na prethodnu godinu u prvih 11 mjeseci na gotovo 80 miliona tona.


Dostignutih 190 milijardi dolara razmjene se približava cilju od 200 milijardi, koje su ove dvije države postavile ranije. Sankcije Zapada Rusiji natejrale su Moskvu da se osloni na Peking i njihova međusobna trgovina od tada raste brže nego je planirano.

 

bottom of page