top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Sve je manje novorođenih u SAD, a to je loše za ekonomiju

Situacija uzrokovana pandemijom COVID-19 potakla je mnoga predviđanja da će produženi boravak kod kuće rezultirati povećanjem nataliteta. Umjesto toga, čini se ipak da to ipak nije tako jednostavno, jer, prema najnovijim brojkama, u SAD se rodilo mnogo manje beba nego je to uobičajeno, piše Bloomberg Businessweek.

Manje djece znači manje potrošača, radne snage i poreznih obveznika u budućnosti. Drugim riječima, ekonomija će slabiti, mada se to može pokazati dobrim po okolinu, što je još jedna neočekivana prednost.


Austrijski demograf Wolfgang Lutz upozorio je 2006. godine da su evropske nacije u opasnosti da upadnu u „zamku plodnosti“ u kojoj manje porodice postaju socijalna norma; a nizak rast stanovništva smanjuje ekonomski rast, njegujući pesimizam koji dodatno suzbija natalitet.


U vrijeme kada je Lutz podigao uzbunu, SAD su se činile vrlo daleko od tog scenarija, s ukupnom stopom fertiliteta od 2,1, što demografi nazivaju stopom zamjene, u odnosu na 1,5 u EU. Sada kada je u SAD ta stopa ispod 1,7, to više nije sigurno.


U junu je Brookings Institut objavio studiju u kojoj predviđa da će se SAD uputiti na "veliko i dugotrajno smanjenje broja novorođenih." Istraživači predviđaju da će 2021. godine u SAD-u biti rođeno 300.000 do 500.000 manje djece nego što bi to bio slučaj da je izostala kriza, a to je pad za otprilike 10% u odnosu na 2019. godinu. To znači da broj nerođenih beba premašuje broj Amerikanaca koji su umrli od koronavirusa, što je trenutno brojka od oko 150.000 ljudi.


Također, kada je izbila pandemija, primijećen je i porast prodaje kontraceptivnih sredstava, jer su ljudi odlučili gomilati zalihe za slučaj nestašice. Neki su izvori također uočili iznenadan porast potražnje za dugotrajnim oblicima kontracepcije.


S skoro 18 miliona Amerikanaca bez posla od juna, nije čudo što mnogi parovi možda nisu raspoloženi za prinovu u porodici. Čak i kad se pandemija završi, mnogi će faktori koji su sputavali stopu fertiliteta u SAD-u i dalje ostati na snazi: balans karijere i majčinstva, veliki troškovi brige o djeci, njihovog obrazovanja i zdravstvenog osiguranja.


 

bottom of page