top of page
  • DS

Socijaldemokrate odbile da izbace iz stranke bivšeg kancelara Schrödera

Zvaničnici Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) kancelara Olafa Scholza odbili su zahtjev za izbacivanje iz stranke bivšeg kancelara Gerharda Schrödera.


Arbitražni odbor hanoverskog ogranka SPD-a razmatrao je 17 zahtjeva članova stranke za pokretanje postupka protiv bivšeg kancelara zbog bliskih veza sa ruskim energetskim sektorom i predsjednikom Vladimirom Putinom. Schröder je obnašao dužnost kancelara od 1998. do 2005. godine, a na čelu stranke bio je od 1999. do 2004. godine.


Schröder ima dugogodišnje veze sa ruskim energetskim sektorom i odbio je da se potpuno distancira od Putina nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, a smatra se jednim od najvećih zagovornika direktnog gasnog povezivanja Njemačke i Rusije, bez učešća drugih zemalja, što je dovelo do odluke da se grade gasovodi Sjeverni tok i Sjeverni tok 2. Međutim, odbor SPD-a je utvrdio da njegovi postupci ne predstavljaju kršenje pravila stranke, navela je njemačka agencija DPA. Mogućnost da Schröder bude izbačen nije bila velika jer je u Njemačkoj isključivanje članova političkih stranaka složen, zahtjevan i često dugačak proces, nakon kojeg često ne bude izbacivanja, ali je važan momenat u političkom životu najveće evropske ekonomije. Na pomenutu odluku moguća je žalba.

 

bottom of page