top of page
  • DS

Slovačka dostavlja Ukrajini S-300

Slovačka je Ukrajini donirala raketni sistem S-300, potvrdio je slovački premijer Eduard Heger.


"Mogu potvrditi da je Slovačka donirala S-300 raketni sistem nakon njihovog zahtjeva da im se pomogne u samoodbrani", rekao je Heger.


S-300 je protivazdušni sistem proizveden u SSSR-u, a operativan je i danas. Slovačka ih je naslijedila raspadom Čehoslovačke. Ukrajina je također korisnik ovih sistema i njenim vojnicima nije potrebna obuka da bi te sisteme koristili.


Po riječima slovačkog ministra odbrane Jaroslava Nada, saveznici Slovačke postaviće četvrti sistem protivvazdušne odbrane Patriot u zemlju članicu NATO-a kako bi osigurali njezin teritorij, nakon što je donirala svoj sistem S-300 Ukrajini, podsjećaju agencije.


Ministarstvo odbrane je saopštilo da će baterija Patriot stići sljedeće sedmice, uz baterije koje su Njemačka i Nizozemska dopremile u Slovačku u martu, te će ostati koliko god bude potrebno.


"Ukrajinska nacija hrabro brani svoju suverenu zemlju i nas. Naša je dužnost da pomognemo, a ne da ostanemo ne radeći ništa i ignorisati gubitak ljudskih života pod ruskom agresijom", napisao je Heger danas na Twiteru.


Ukrajinske vlasti su više puta ponovili da im je potreba pomoć Zapada, posebno u segmentu protivvazdušne odbrane i aviona koje bi koristila njihova vojska.

 

bottom of page