top of page
  • DS

Sjeverna Koreja testirala krstareće rakete lansirane s podmornica

Sjeverna Koreja je u nedjelju po drugi put u sedmici testirala svoje nove strateške krstareće rakete, nazvavši je novorazvijenom krstarećom raketom lansiranom s podmornica, ubrzavajući nuklearno naoružanje njene mornarice, javio je Reuters pozivajući se na korejsku KCNA.


Foto, ilustracija: Panorama Pjongjanga


Lider Kim Jong Un nadgledao je testiranje rakete, nazvane „Pulhwasal-3-31“, koja je identična strateškim krstarećim projektilima za koje je Pjongjang prošle sedmice rekao da su u razvoju.


Državna novinska agencija KCNA i službeni list Rodong Sinmun rekli su da su projektili letjeli iznad mora kod istočne obale zemlje 7.421 sekundu i 7.445 sekundi i pogodili neodređenu ostrvsku metu, što ukazuje da je vrijeme leta premašilo dva sata.


Kim je test nazvao uspješnim, rekla je KCNA, „što je od strateškog značaja u provođenju plana... za modernizaciju vojske koja ima za cilj izgradnju moćne pomorske snage.“


Vojska Južne Koreje saopštila je u nedelju da je Sjeverna Koreja ispalila više krstarećih projektila u blizini svoje obale, ali nije dala detalje.


Prošle sedmice, Pjongjang je rekao da je testirao novu stratešku krstareću raketu, ukazujući da je dizajnirana da nosi nuklearnu bojevu glavu, ali u to vrijeme nije spomenuo da se razvija za lansiranje sa podmornica.


Kim je zasebno pregledao izgradnju nuklearne podmornice i razgovarao o pitanjima vezanim za proizvodnju drugih tipova novih ratnih brodova, navela je KCNA bez više detalja.


 

bottom of page