top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Sirija uputila apel svim državama članicama UN-a da im pošalju pomoć nakon razornog zemljotresa

Sirija je uputila apel državama članicama UN-a i drugim međunarodnim organizacijama da im pomognu u suočavanju s posljedicama razornog zemljotresa koji je pogodio zemlju, izražavajući zahvalnost zemljama i organizacijama koje su pokazale solidarnost, prenijela je sirijska agencija Sana.


„Sirija je u ponedjeljak, 6. februara, svjedočila razornom zemljotresu jačine 7,7 stepeni Rihterove skale koji je odnio živote stotina ljudi i povrijedio hiljade, uz rušenje desetina stambenih zgrada“, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova i iseljenika.


U saopštenju se dodaje da Sirija apeluje na zemlje članice UN-a, Međunarodni komitet Crvenog krsta i druge međunarodne organizacije da pomognu u naporima sirijske vlade da se suoči sa tom ljudskom katastrofom, posebno da spase one koji su još uvijek zarobljeni pod ruševinama.


Niz zemalja Bliskog istoka, ali i svijeta, Siriji je uputilo poruke podrške, dok su za sada samo rijetki ponudili pomoć zemlji koja je pod međunarodnim sankcijama. Prema agenciji Sana za sada su pomoć zemlji ponudili Iran, Rusija, Kina, Liban, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati, Jordan, Kuba i Alžir.


Sirijska vlada je zasjedala pod predsjedavanjem Bashara al-Assada, koji je kao šef države dao nalog oružanim snagama da se uključe u saniranje posljedica zemljotresa. Ministarstvo zdravstva Sirije saopštilo da je zemlja do sada registrovala 1400 poginulih i nekoliko hiljada povrijeđenih, ali ti brojevi rastu iz sata u sat. Najviše nastradalih je u provincijama Latakia, Halep, Hama i Tartus. Mnogo nastradalih ima i u Idlibu koji većinski nije pod kontrolom Damaska. Također, vjeruje se da među žrtvama u Turskoj ima mnogo sirijskih izbjeglica.


Nadležne vlasti saopštile su i značajno oštećenje brojnih arheoloških nalazišta, historijskih spomenika, muzeja i džamija. Džamije su posebno nastradale u Halepu „gdje je palo nekoliko historijski važnih minareta“, saopšteno je.


 

bottom of page