top of page
  • DS

Sirija se vratila u Arapsku ligu

Predstavnici arapskih vlada u Kairu su glasali za povratak Sirije u Arapsku ligu nakon dvanaestogodišnje suspenzije, javio je AP.


Glasanje u egipatskoj prijestolnici uslijedilo je nekoliko dana nakon što su se regionalne diplomate sastale u Jordanu kako bi razgovarali o mapi puta za vraćanje Sirije u arapsko okrilje, a prije nego što će Saudijska Arabija biti domaćin predstojećeg samita Arapske lige 19. maja.


Odluka o povratku Sirije također uključuje posvećenost tekućem dijalogu s arapskim vladama kako bi se postepeno postiglo političko rješenje sukoba, u skladu s Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija 2254. Arapska liga je u odluci također uspostavila Komitet za komunikacije koji se sastoji od Saudijske Arabije i susjeda Sirije - Libana, Jordana i Iraka da prate razvoj događaja.


Šef Arapske lige Ahmed Aboul-Gheit rekao je da sirijski predsjednik Bashar al-Assad može učestvovati na predstojećem samitu Arapske lige „ako želi“.


Odluku je podržalo svih 13 od 22 zemlje članice koje su prisustvovale sjednici. Arapska liga uglavnom pokušava postići sporazume konsenzusom, ali se ponekad odlučuje za prostu većinu. Još uvijek nema arapskog konsenzusa o normalizaciji s Damaskom. Nekoliko vlada nije prisustvovalo sastanku. Među najznačajnijim odsutnima bio je Katar, koji nastavlja podržavati opozicione grupe protiv Assadove vlade i nastavlja se opirati normalizaciji odnosa s Damaskom.


Članstvo Sirije u Arapskoj ligi suspendovano je prije 12 godina u ranoj fazi pobune koja je prerasla u sukob.


Posljednjih mjeseci sirija je došla u fokus regionalne diplomatije, o čemu smo ranije detaljnije pisali.

 

bottom of page