top of page
  • DS

Senegal dobio najmlađeg izabranog lidera Afrike za predsjednika

Senegal je u utorak inaugurisao najmlađeg izabranog lidera Afrike za predsjednika, dok je 44-godišnji i ranije malo poznati Bassirou Diomaye Faye u roku od nekoliko sedmica završio dramatičan uspon od zatvora do palate, javio je AP.



Foto: Zastava Senegala


Nekoliko sati kasnije, Ousmane Sonko, popularna opoziciona ličnost koja mu je pomogla na putu do pobjede, imenovan je za novog premijera zemlje.


Prošlomjesečni izbori testirali su reputaciju Senegala kao stabilne demokratije u zapadnoj Africi, regiji koju su posljednjih godina potresli državni udari i pokušaji puča. I Faye i Sonko pušteni su iz zatvora manje od dvije sedmice prije izbora nakon političke amnestije koju je najavio odlazeći predsjednik Macky Sall.


Njihova hapšenja izazvala su višemjesečne proteste i zabrinutost da će Sall tražiti treći mandat uprkos ograničenjima mandata. Grupe za ljudska prava saopštile su da je desetine ubijeno, a oko 1.000 zatvoreno. U svom prvom govoru kao predsjednik, Faye se prisjetio ubijenih i uhapšenih tokom protesta i obećao veći suverenitet Senegalu i prosperitet. „Svjestan sam da rezultati izbora izražavaju duboku želju za sistemskim promjenama“, rekao je. „Kroz moj izbor, senegalski narod se obavezao da će izgraditi suveren, pravedni i prosperitetni Senegal u Africi koja napreduje.“


Ovo je prva izabrana funkcija za Fayea, bivšeg poreznog inspektora. Njegov uspon odrazio je široko rasprostranjenu frustraciju među mladima usmjerenjem Senegala, koji ima najmlađu populaciju na svijetu i brojne lidere optužene da su se desetljećima držali vlasti.


Stope nezaposlenosti su visoke. Rat u Ukrajini pomogao je u povećanju cijena hrane i energije. Kao i stanovnici drugih bivših francuskih kolonija, Senegalci su sve više nezadovoljni Francuskom, često optuženi da iskorištavaju svoje dugogodišnje veze sa zapadnom Afrikom.


Faye je vodio kampanju na obećanjima da će očistiti korupciju. Uoči izbora, objavio je izjavu o svojoj imovini i pozvao druge kandidate da učine isto. Navedena je kuća u Dakaru i zemljište izvan glavnog grada i u njegovom malom rodnom gradu. Na njegovim bankovnim računima imao je oko 6.600 dolara. Musliman, Faye ima dvije žene, koje su obje bile prisutne u utorak.


Saveznici pomno prate Fayeovu ekonomsku politiku nakon njegovog obećanja da će poboljšati upravljanje prirodnim resursima. Senegal je posljednjih godina imao nova otkrića nafte i gasa, ali stanovništvo tek treba vidjeti bilo kakvu stvarnu korist.


Faye je u utorak ponudio uvjeravanje da promjena neće doći na štetu reputacije Senegala kao stabilne demokratije u problematičnoj regiji. „U ovom radu izgradnje novog Senegala, neumorno ću raditi na očuvanju mira i nacionalne kohezije“, rekao je. „Imam na umu da naš najdragocjeniji resurs ostaje politička stabilnost naše zemlje“, dodao je.


Novi predsjednik je bio malo poznat sve dok ga Sonko, koji je bio treći na prethodnim izborima 2019. godine, nije imenovao da se kandiduje na njegovo mjesto nakon što mu je zbog ranije osuđivanosti zabranjen pristup. Sonko, bivši porezni inspektor, kao i predsjednik, obećao je da će zemlji pružiti veću transparentnost i suverenitet.  „Daćemo mu sve što imamo. Nećemo štedjeti truda da postignemo ono što smo obećali Senegalcima: raskid s prošlošću, napredak i definitivnu promjenu u zemlji”, rekao je Sonko u govoru iz predsjedničke palače.


Faye je prošle godine uhapšen zbog navodne klevete, dok se Sonko suočio s nizom optužbi, uključujući produženu pravnu bitku koja je započela kada je optužen za silovanje 2021. godine. Oslobođen je optužbi za silovanje, ali je osuđen za korupciju i osuđen na dvije godine zatvora prošle godine. Sonkove pristalice kažu da su njegovi pravni problemi bili dio nastojanja vlade da poništi njegovu kandidaturu.


 

bottom of page