top of page
  • DS

Scholz: Njemačka je spremna ulagati u nigerijski gas i minerale

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u nedjelju da je njegova zemlja spremna ulagati u gas i ključne minerale u Nigeriji, najvećem proizvođaču nafte u Africi, kada je započeo posjetu zemljama podsaharske Afrike, javio je Reuters.

Foto, ilustracija: LNG brod


Ovo je treća Scholzova posjeta regiji u dvije godine i dolazi u trenutku kada sukobi na drugim mjestima naglašavaju rastuću važnost energetski bogate regije u koju Berlin tradicionalno ima malo učešća.


„Postoji spremnost za ulaganje, posebno u važne minerale“, rekao je Scholz na zajedničkom brifingu s nigerijskim predsjednikom Bolom Tinubuom u glavnom gradu Abudži.


Što se tiče gasa, on je pozdravio napore Nigerije da proširi svoje LNG kapacitete. „Ako budemo uspješni, ako postoje veće šanse za izvoz proizvedenog gasa... onda je pitanje za njemačke kompanije da rade svoj privatni posao“, rekao je Scholz.


Tinubu je rekao da je imao „veoma duboku diskusiju“ o pitanju gasa i ohrabrio njemačke kompanije da investiraju u gasovode u Nigeriji.


Nigerija također nastoji pridobiti investitore u svoj rudarski sektor, koji je dugo bio nerazvijen, doprinoseći manje od jedan posto bruto domaćem proizvodu zemlje.


Ne iznoseći detalje, Scholz je rekao da postoji i spremnost njemačkih kompanija da grade željeznice u Nigeriji. Tim sektorom trenutno dominiraju kineske kompanije, koje su dobile ugovore za proširenje željezničkih linija u najvećoj afričkoj ekonomiji.


Scholz se također sastao s predsjednikom komisije zapadnoafričke regionalne grupe ECOWAS i rekao da je potrebno raditi s blokom „kako bi se spriječilo da pučevi postanu trend“ nakon nedavnih vojnih udara u Nigeru i Gabonu.


 

bottom of page