top of page
  • DS

Saudijski Aramco kupio 10 posto udjela u kineskoj petrohemijskoj kompaniji

Saudijski Aramco je saopštio da je završio kupovinu desetopostotnog udjela u kineskoj petrohemijskoj kompaniji, što je dio širenja u najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.

Foto: Ilustracija


Saudijski energetski gigant je u martu predstavio planove za kupovinu udjela u Rongsheng Petrochemical, u vrijednosti od 3,4 milijarde dolara, javio je AFP.


Sporazumom se predviđa isporuka 480.000 barela saudijske sirove nafte dnevno za integrisani kompleks za rafinisanje i hemikalije u vlasništvu podružnice Rongsheng.


„Naše strateško partnerstvo s kompanijom Rongsheng unapređuje Aramcovu strategiju pretvaranja tekućina u hemijske proizvode, istovremeno povećavajući naše prisustvo u Kini i pokazuje našu važnost kao pouzdanog dobavljača sirove nafte“, rekao je potpredsjednik kompanije Aramco Mohammed al-Qahtani. „Ova ključna akvizicija važan je dio Aramcoove dugoročne strategije rasta, proširujući naše prisustvo na vitalnom tržištu“, dodao je.


Predsjednik Rongsheng Li Shuirong rekao je da sporazum „označava ulazak kompanija Rongsheng i Aramco u novu eru zajedno, a također označava važan korak naprijed u strategiji internacionalizacije kompanije Rongsheng.“


 

bottom of page