top of page
  • DS

Saudijska kompanija Aramco ulaže milijarde dolara u kinesku petrohemijsku industriju

Državni naftni gigant Saudijske Arabije kompanija Aramco uložiće milijarde dolara u kinesku industriju petrohemije, uključujući izgradnju nove rafinerije, javio je AP.


Najave ulaganja su uslijedile nakon što je kompanija ostvarila rekordnu dobit od više od 160 milijardi dolara 2022. godine i pošto je Saudijska Arabija, dugogodišnji saveznik SAD, posljednjih godina razvila bliže veze s Pekingom.


Aramco će kupiti 10% udjela u kineskoj kompaniji Rongsheng Petrochemical Co. Ltd, u vrijednosti od 3,6 milijardi dolara. Prema dugoročnom ugovoru o prodaji, Aramco će isporučivati 480.000 barela dnevno Rongsheng podružnici Zhejiang Pettroleum and Chemical Co. Ltd., koja posjeduje i upravlja najvećim kineskim kompleksom za preradu i hemikalije.


„Ova objava pokazuje dugoročnu posvećenost Aramca Kini i vjeru u osnove kineskog petrohemijskog sektora“, rekao je izvršni potpredsjednik Aramca Mohammed Al Qahtani u izjavi. „Također obećava da će osigurati pouzdanu opskrbu esencijalnom sirovom naftom jednoj od najvažnijih kineskih rafinerija“, dodao je.


Aramco je najavio planove za izgradnju nove rafinerije i petrohemijskog kompleksa na sjeveroistoku Kine kroz zajedničko ulaganje. Aramco, koji drži 30% udjela u petrohemijskoj kompaniji Huajin Aramco, bi kompleksu isporučivao 210.000 barela sirove nafte dnevno.

 

bottom of page