top of page
  • DS

Saudijska Arabija rekla 'apsolutno ne' ukidanju nafte na samitu COP28

Ministar energetike Saudijske Arabije odbio je postupno ukidanje fosilnih goriva na klimatskim pregovorima UN-a COP28, javio je AFP.

Foto, ilustracija: Santa leda


Provizorno „postepeno ukidanje“ uključeno je u prvi nacrt sporazuma o klimatskim akcijama oko kojeg se delegati pregovaraju tokom razgovora koji bi trebali biti završeni 12. decembra.


Ministar energetike, princ Abdulaziz bin Salman, polubrat de facto vladara i prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, rekao je za Bloomberg da se Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik nafte, neće složiti. „Apsolutno ne“, rekao je i dodao „uvjeravam vas da ni jedna osoba, govorim o vladama, ne vjeruje u to.“


Oko 200 zemalja mora donijeti konsenzusnu odluku na sastanku u Dubaiju, održanom na kraju najtoplije godine u historiji.


U intervjuu za AFP prošle sedmice, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres pozvao je na potpuno ukidanje fosilnih goriva, upozoravajući da „potpuna katastrofa“ čeka čovječanstvo na njegovoj trenutnoj putanji.


Ali princ Abdulaziz je rekao: „Želio bih da stavim taj izazov za sve one koji... javno govore da moramo (postupno ukinuti), daću vam njihovo ime i broj, nazvati ih i pitati ih kako će to uraditi. Ako vjeruju da je to pitanje najvišeg moralnog temelja, fantastično. Neka to sami urade. A vidjećemo koliko će moći da isporuče.“


Saudijska Arabija kritikuje Zapad


Odvojeno, član saudijske delegacije ismijavao je zapadne donacije novom fondu za klimatske gubitke i štete kao „malu promjenu“ i govorio o obećanjima Rijada zemljama u razvoju.


Fond za ugrožene nacije, velika pobjeda na početku COP28, do sada je privukao oko 655 miliona dolara od donatora, uključujući Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države, sumu koju su aktivisti kritikovali kao nedovoljnu.


„Za razliku od male sitnice koju su naši partneri u razvijenim zemljama ponudili za gubitak i štetu, Kraljevina je kroz svoju saradnju jug-jug objavila na Saudijsko-afričkom samitu prošlog mjeseca u Rijadu alokaciju do 50 milijardi dolara“, rekao je on u video poruci forumu Saudijske zelene inicijative u ponedjeljak, održanom na marginama COP28.


„Ovo će pomoći izgradnji otporne infrastrukture i jačanju klimatske otpornosti i prilagođavanja na afričkom kontinentu direktno preko saudijskih dionika“, dodao je princ.


Saudijska Arabija je obnovila svoje izvore energije, investirala u obnovljive izvore i poboljšala energetsku efikasnost dok pokušava dekarbonizovati svoju ekonomiju do 2030. godine, dodao je princ Abdulaziz. Ali taj cilj ne uključuje emisije iz 8,9 miliona barela nafte dnevno koje izvozi Saudijska Arabija.


 

bottom of page