top of page
  • DS

Saudijska Arabija otvara prvu prodavnicu alkoholnih pića u više od sedamdeset godina

Prodavnica alkoholnih pića otvorena je u Saudijskoj Arabiji po prvi put u više od sedamdeset godina, izvijestio je u srijedu diplomata, što je daljnji korak u društvenoj liberalizaciji u nekada ultrakonzervativnom kraljevstvu koje je dom najsvetijih mjesta u islamu, javlja AP.


Foto: Ilustracija



Iako je ograničena na nemuslimanske diplomate, prodavnica u Rijadu dolazi u trenutku dok prijestolonasljednik Saudijske Arabije Mohammed bin Salman ima cilj da od kraljevstva napravi turističku i poslovnu destinaciju u sklopu ambicioznih planova za polagano odvikavanje svoje privrede od sirove nafte.


Međutim, ostaju izazovi kako zbog prinčeve međunarodne reputacije nakon ubistva kolumniste Washington Posta Jamala Khashoggija 2018. godine, tako i iznutra s konzervativnim islamskim običajima koji su desetljećima vladali kraljevinom.


Prodavnica se nalazi pored supermarketa u Diplomatskoj četvrti Rijada, rekao je diplomata, koji je pod uslovom anonimnosti razgovarao o socijalno osjetljivoj temi u Saudijskoj Arabiji. Diplomata je prošetao radnjom u srijedu, opisujući je kao sličnu luksuznoj duty free radnji na velikom međunarodnom aerodromu.


U prodavnici se za sada nalaze alkoholna pića, vino i samo dvije vrste piva, rekao je diplomata. Radnici u radnji tražili su od kupaca diplomatske legitimacije i da svoje mobilne telefone stave u torbe dok su unutra. Aplikacija za mobilni telefon omogućava kupovinu putem allotment sistema, rekao je diplomata.


Saudijski zvaničnici nisu odgovorili na zahtjev za komentar u vezi s trgovinom.


Otvaranje prodavnice poklapa se sa pričom koju vode novine na engleskom jeziku Arab News, u vlasništvu državne Saudi Research and Media Group, o novim pravilima koja regulišu prodaju alkohola diplomatama u kraljevstvu. U njemu je opisano da pravila imaju za cilj „suzbijanje nekontrolisanog uvoza ove posebne robe i pića u diplomatskim pošiljkama“. Pravila su stupila na snagu u ponedjeljak, izvještavaju novine.


Godinama su diplomate bile u mogućnosti da uvoze alkoholna pića preko specijalizovane službe u kraljevstvo, za konzumaciju na diplomatskim osnovama. Oni koji u prošlosti nisu imali pristup, kupovali su alkohol od krijumčara ili sami pravili u svojim domovima. Ali, američki State Department upozorava da se uhapšeni i osuđeni zbog konzumiranja alkohola mogu suočiti s „dugotrajnim zatvorskim kaznama, visokim kaznama, javnim bičevanjem i deportacijom“.


Konzumiranje alkohola se u islamu smatra haramom ili zabranjenim. Saudijska Arabija je i dalje jedna od rijetkih nacija na svijetu sa zabranom alkohola. Saudijska Arabija je zabranila alkohol od ranih 1950-ih. Tadašnji kralj Abdulaziz, monarh osnivač Saudijske Arabije, zaustavio je prodaju nakon incidenta iz 1951. godine u kojem se jedan od njegovih sinova, princ Mishari, opijao i upotrijebio sačmaricu da ubije britanskog vicekonzula Cyrila Ousmana u Džedi.


Nakon iranske Islamske revolucije 1979. godine i napada na Veliku džamiju u Meki, vladari Saudijske Arabije su dodatno prihvatili vehabizam, ultrakonzervativnu islamsku doktrinu rođenu u kraljevstvu. To je dovelo do strogog rodnog razdvajanja, zabrane vožnje ženama i drugih mjera. Pod princom Muhamedom i njegovim ocem, kraljem Salmanom, kraljevstvo je otvorilo bioskope, dozvolilo ženama da voze i ugostilo velike muzičke festivale. Ali politički govor i neslaganje i dalje su strogo kriminalizovani, potencijalno pod prijetnjom smrtne kazne.


Dok se Saudijska Arabija priprema za futuristički gradski projekat vrijedan 500 milijardi dolara pod nazivom Neom, kružili su izvještaji da bi se alkohol mogao poslužiti u tamošnjem odmaralištu na plaži. Nakon što je jedan zvaničnik sugerisao da „alkohol nije bio van stola“ u Neomu 2022. godine, za nekoliko dana ubrzo više nije radio na projektu, izvjestio je AP.



 

bottom of page