top of page
  • DS

SAD: Ruski borbeni avioni isporučeni Haftaru

Rusko vojno osoblje dopremilo je borbene avione MiG29 i SU-24 u zračnu bazu u Libiji pod pratnjom drugih ruskih borbenih aviona, saopćeno je iz afričke komande američke vojske.

Ruski avioni na putu za Libiju (foto Twitter @USAfricaCommand) / Patria


Zvanična Moskva podržava Libijsku nacionalnu armiju (LNA) generala Khalife Haftara koji nastoji poraziti libijsku Vladu nacionalnog jedinstva (GNA) prepoznatu od strane UN-a, koju pored ostalih podržava i Turska. Libija je pod embargom UN-a na oružje, javlja Patria.

Član ruskog parlamenta izjavio je u srijedu da Rusija nije poslala vojni personal u Libiju, kao i to da gornji dom parlamenta nije primio zahtjev za odobrenje takve mobilizacije trupa.


Afrička komanda američke vojske u utorak je objavila na Twitteru da je Rusija dopremila borbene avione u Libiju preko Sirije s ciljem podrške ruskim plaćenicima koji se bore na strani LNA.


U Twitter objavi se također navodi da su avioni spušteni u Siriju kako bi se uklonile oznake zračnih snaga Ruske Federacije, kao i to da su avioni prvo sletjeli u Tobruk u istočnoj Libiji, potom su prebačeni u Jufru u centralnoj Libiji koja je uporište LNA.


14 ruskih borbenih aviona sa kojih su uklonjene oznake isporučeni su u Jufri.

Lider LNA general Haftar u posljednje vrijeme je svojoj vojnoj kampanji s ciljem osvajanja Tripolija pretrpio niz neuspjeha; ruski plaćenici koji su napustili prvu liniju u predgrađu Tripolija, evakuirani su iz grada prema jugu.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves le Drian izjavio je u srijedu da je situacija u Libiji krajnje zabrinjavajuća, upozoravajući na sličnosti sa sirijskim scenarijem.0 comments

Comentários


bottom of page