top of page
  • DS

SAD oborile turski dron iznad Sirije

Američki ratni avioni u četvrtak su oborili turski dron koji je smatran prijetnjom američkim snagama u Siriji, saopštio je Pentagon, javio je AFP.

Foto: Zastava Sirije


Do obaranja je došlo dok je Turska gađala kurdske snage nakon samoubilačkog bombaškog napada u Ankari za koji je odgovornost preuzela Kurdistanska radnička partija (PKK).


Američke trupe su uočile dronove kako izvode napade u četvrtak rano, od kojih su neki unutar „ograničene operativne zone“ (OPZ) u blizini Hasakeha, oko kilometar od američkih trupa, rekao je portparol Pentagona brigadni general Pat Ryder. Nekoliko sati kasnije, turska bespilotna letjelica se vratila u OPZ i poletjela prema američkim snagama uprkos, kako je američki zvaničnik rekao, desetak poziva vojsci Ankare.


Ryder je rekao da su „američki komandanti procijenili... UAV, koji je sada bio manje od pola kilometra od američkih snaga, potencijalnu prijetnju“, koristeći skraćenicu za bespilotnu letjelicu. „Američki lovci F-16 su naknadno oborili UAV u samoodbrani“, rekao je.


Ministar odbrane Lloyd Austin razgovarao je u četvrtak sa turskim kolegom Yasarom Gulerom, pozivajući na „deeskalaciju u sjevernoj Siriji i važnost strogog pridržavanja protokola za uklanjanje sukoba i komunikacije kroz uspostavljene kanale između vojske i vojske“, rekao je Ryder. Tursko ministarstvo odbrane potvrdilo je poziv, rekavši da su dvojica zvaničnika razgovarala o „najnovijim dešavanjima u Siriji“.


Sjedinjene Države imaju oko 900 vojnika raspoređenih u Siriji u sklopu međunarodnih napora u borbi protiv grupe Islamska država (IS) i sprovode česte napade na tu grupu.


Američke snage su u partnerstvu sa Sirijskim demokratskim snagama (SDF), koje su predvodile borbu koja je protjerala borce IS-a sa posljednje teritorije koju su držali u zemlji 2019. godine.


Turska vidi kurdske jedinice koje dominiraju SDF-om kao izdanak PKK, koju Ankara i njeni zapadni saveznici smatraju terorističkom grupom. Turska koja redovno izvodi napade dronovima na sjeveroistoku Sirije, upozorila je na intenzivnije prekogranične zračne napade nakon što je zaključila da su militanti koji su organizovali bombaški napad na Ankaru došli iz te zemlje.


 

bottom of page