top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Rusko finansijsko tržište u padu zbog rastućih tenzija oko Ukrajine

Cijene dionica i obaveznica na ruskom tržištu bilježe značajan pad još od otvaranja berzi u ponedjeljak, dok rublja također tone, jer su investitori reagovali na rastuću mogućnost vojne akcije protiv Ukrajine piše Financial Times.

Moskovski berzanski indeks Moex pao je za više od 5,5 posto, što dosadašnje gubitke u ovoj godini dovodi na skoro 15 posto, nakon što su Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija djelomično povukle osoblje iz svojih ambasada u Ukrajini. Ruski državni dug se također nalazi na najvišem nivou u posljednjih šest godina, jer je mogućnost uvođenja sankcija Zapada naveo investitore da odbace rusku aktivu.


Rublja je izgubila više od 2 procenta u odnosu na dolar i dostigla najniži nivo još od novembra 2020. Taj pad je natjerao rusku centralnu banku da zaustavi redovnu kupoviniu deviza, što je potez za koji je tvrde da ima za cilj „smanjenje volatilnosti finansijskih tržišta.“


Čak 76 od 104 Rusa na Forbesovoj listi globalnih milijardera zabilježilo je pad svog bogatstva od kraja decembra 2021. godine, objavio je Forbes. Kombinovani gubitak bogatstva iznosi 27,9 milijardi dolara, prema Forbesovom kalkulatoru koji prati vrijednost bogatih pojedinaca na osnovu cijena dionica i deviznih kurseva u realnom vremenu.



bottom of page