top of page
  • DS

Rusija želi zatvoriti Jevrejsku agenciju, a to ljuti Izrael

Predsjednik prijelazne vlade Izraela Yair Lapid upozorio je Rusiju da ne zatvara kancelarije Jevrejske agencije u toj zemlji, ocijenivši da bi to moglo negativno uticati na diplomatske veze između dvije zemlje.


Otvorenom Lapidovom upozorenju Moskvi prethodili su nedavni potezi ruskih vlasti protiv neprofitne izraelske organizacije čiji je zadatak da pomaže i ohrabruje imigraciju Jevreja u Izrael.


Ministarstvo pravde Rusije je prošle sedmice zvanično pozvalo na obustavu aktivnosti Jevrejske agencije u Rusiji jer je navodno prekršila više lokalnih zakona, prenose izraelski mediji. Izrael, međutim, vjeruje da to nije posljedica kršenja zakona već osveta Moskve zbog njihove podrške Ukrajini. Jevrejska agencija obratila se Ministarstvu vanjskih poslova Izraela za pomoć,a prošle sedmice je Lapid, koji je također šef diplomatije, najavio da će poslati delegaciju u Moskvu ove sedmice da razgovara sa ruskim zvaničnicima i danas su se članovi delegacije sastali u njegovom kabinetu prije nego što otputuju, javlja Beta. "Premijer Lapid je rekao na sastanku da su veze sa Rusijom važne za Izrael. Jevrejska zajednica u Rusiji je velika i važna i pominje se u svakom razgovoru sa administracijom u Moskvi. Zatvarenje kancelarija Jevrejske agencije bio bi težak događaj, koji bi imao posljedice po te veze", navedeno je u saopštenju Lapidovog kabineta. U izraelskoj delegaciji će biti predstavnici premijerovog kabineta, Vijeća za nacionalnu sigurnost, ministarstava za vanjske poslove, pravde i za imigraciju i integraciju. Ruske vlasti su u junu obavjestile Jevrejsku agenciju da planiraju da zakonske mjere protiv nje ako ne prihvati više zahtjeva. U četvrtak prošle sedmice upozorenje je preraslo u praktične korake pošto se ministarstvo pravde obratilo sudu u Moskvi, tražeći raspuštanje agencije, prenijeli su ruski mediji. Kako je navedeno zahtjev je upućen zbog kršenja zakona, a ruski mediji su objavili da agencija prikuplja i prenosi podatke o ruskim građanima i preliminarno ročište je zakazano za 28. juli. Izraelski mediji navode da se takav stav Vlade Rusije smatra krajnje neuobičajenim i da je očito osveta za stav Izraela zbog invazije Rusije na Ukrajinu i izraelske napade na proiranske ciljeve u susjednoj Siriji, kojima se Moskva ponekad protivi. U proteklim godinama desetine hiljada ruskih građana se uselilo u Izrael, a oko 10.000 ih je došlo od početka rata u Ukrajini, navodi danas Times of Israel.


Rat u Ukrajini u ozbiljne probleme je stavio Izrael. O tome smo detaljnije pisali krajem aprila.

 


0 comments

Comentários


bottom of page