top of page
  • DS

Rusija uspostavlja arktičku flotu

Rusko ministarstvo odbrane ima namjeru da reorganizuje svoje mornaričke kapacitete i stvori novu flotu.

Kako piše Newsweek, pozivajući se na ruske medije, zvanična Moskva reorganizacijom svoje mornarice želi zaštiti interese Rusije na Arktiku.


Ranije je Vladimir Putin, tokom sastanka u Ženevi sa svojim američkim kolegom Josephom Bidenom, odbacio zabrinutost Washingtona da Rusija radi na militarizaciji ovoga dijela svijeta, dodavši da njegova zemlja tamo ne radi ništa što nije bilo rađeno tokom vremena postojanja SSSR-a.


Ruska ratna mornarica trenutno ima tri flote: baltičku, pacifičku i crnomorsku te kaspijsku flotilu. Cilj reorganizacije postojeće flote jeste stvaranje nove koja bi imala za cilj osiguravanje ruskih interesa na Sjevernom morskom putu i uz obale Arktika, što je danas zajednička briga baltičke i pacifičke flote.


Prema izvorima iz ruske mornarice, na koje se pozivaju ruski mediji, nova flota trebala bi imati sposobnost da izvodi borbene misije, a u svom sastavu će imati brodove i opremu prikladnu klimatskim uslovima na Arktiku.


U narednim godinama posebna pažnja svjetskih sila biće posvećena ovome dijelu svijeta. Zbog klimatskih promjena i otapanja leda, plovidba uz obale Arktika postaje najkraći pomorski put između Azije i Evrope. Uz to, Arktik je veoma bogat prirodnim gasom, naftom i različitim mineralima.

 

bottom of page