top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Rusija tajno nudila nagrade za ubistva američkih trupa u Afganistanu

Ruska vojno-obavještajna jedinica tajno je nudila novčane i druge nagrade militantima vezanim za talibane za ubijanje pripadnika koalicijskih snaga u Afganistanu - uključujući i ciljanje američkih trupa - usred mirovnih pregovora o okončanju dugotrajnog rata, izjavili su zvaničnici američkih obavještajnih agencija, prenosi New York Times.

Sjedinjene Države prije mjesec dana zaključile su da su ruski operativci, koji su povezani s pokušajima atentata i drugim tajnim operacijama u Evropi namijenjenim destabilizaciji Zapada, prošle godine tajno nudili nagrade za uspješne napade.


Vjeruje se da su islamistički militanti ili naoružani kriminalni elementi usko povezani s njima prikupili poneki novčani iznos, rekli su zvaničnici. U borbama u Afganistanu 2019. godine ubijeno je dvadeset Amerikanaca, ali nije bilo jasno na koja se to ubistva konkretno sumnja.


O detaljima ovoh navoda upoznat je i predsjednik Trump, a Vijeće za nacionalnu sigurnost Bijele kuće raspravljalo je o tom problemu na međuagencijskom sastanku krajem marta, priopćili su zvaničnici. Zvaničnici su predstavili izbor potencijalnih opcija - počevši od upućivanja diplomatske žalbe Moskvi i zahtjeva da se akcije zaustave, zajedno s eskalirajućim nizom sankcija i drugim mogućim odgovorima, ali Bijela kuća tek treba odobriti bilo kakav korak, rekli su zvaničnici.


Operacija za poticanje ubistava američkih i drugih trupa NATO-a bila bi značajna i provokativna eskalacija onoga što su američki i afganistanski dužnosnici rekli da je ruska podrška talibanima. Takva podrška koja je rezultirala smrću američkih trupa također bi predstavljala ogromnu eskalaciju takozvanog hibridnog rata protiv Sjedinjenih Država, strategije destabilizacije protivnika kombinacijom takvih taktika kao što su računarski napade, širenje lažnih vijesti i tajne vojne operacije.


 

bottom of page