• DS

Rusija spremna Iraku prodati sisteme S-400


Foto: Tass

Ruski ambasador u Iraku Maksim Maksimov je izjavio da je Rusija spremna Iraku prodati napredne protivvazdušne sisteme S-400 kada to Bagdad zvanično zatraži, prenose irački mediji.


Ruska strana, za sada, nije primila zvanični zahtjev po ovome pitanju. Nema sumnje da su događaji u posljednje vrijeme povećali interes za protivvatdušnu odbranu, a posebno za S-400“, rekao je Maksimov za iračke medije.


Rano je govoriti o detaljima, ali Rusija je spremna da ispuniti iračke zahtjeve nakon što upute ponudu“, rekao je Maksimov povodom zasjedanja iračkog Komiteta za odbranu i sigurnost, pri iračkom parlamentu. Komitet je iračkom premijeru Adelu Abdel-Mahdiju dostavio studiju o potrebi kupovine protivvazdušne odbrane visokog dometa.

Komitet je premijeru predstavio sveobuhvatnu studiju, zahtjevajući njegovo odobrenje za narudžbu naprednog sistema S-400“, rekao je član pomenutog komiteta Badr al-Ziyadi te dodao da je o ovome pitanju već raspravljano unutar vrha iračke vojske, a da se sada samo čeka premijerovo odobrenje.


Da razgovori Iraka i Rusije o sistemima S-400 traju potvrdila je i ruska agencija Tass koja je još u maju prošle godine pisala o direktnim pregovorima dvije strane.


Sjedinjene Američke Države već su ranije upozorile Irak da ne razvijaju daljnju saradnju sa Rusijom na vojnom polju, jer bi mogli doći pod udar američkih sankcija u skolopu odluka koje je donio Donald Trump u augustu 2017. godine uvodeći sankcije Rusiji, Iranu i Sjevernoj Koreji.Tags: #Irak, #Rusija, #SAD, #S-400

DrugaStrana.info

Druga strana vijesti

 

Newsletter

  • Twitter
  • Facebook
  • RSS

© 2020 by Druga strana. 

Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

A blog by A.Sijamić & S.Mirvić. Proudly made in Bosnia and Herzegovina.