top of page
  • DS

Rusija se povlači iz Sporazuma o otvorenom nebu

Na prijedlog predsjednika Vladimira Putina, Rusija se povlači iz Sporazuma o otvorenom nebu, nakon što je zakon jednoglasno podržan od strane poslanika ruskog parlamenta, javljaju tamošnji mediji.

Protekle sedmice Putin je zakon predložio ruskoj Dumi, koja je u konačnici to i usvojila, čime se Rusija povlači iz sporazuma koji su mnogi ocijenili kao test povjerenja između te zemlje i Sjedinjenih Američkih Država.


Ovakav potez Rusije je uslijedio nakon odluke Donalda Trumpa da SAD povuče iz multilateralnog sporazuma, koji državama potpisnicama omogućava prelet preko teritorije bilo koje potpisnice u cilju prikupljanja informacija o vojnim aktivnostima, što je godinama ulijevalo povjerenje među različitim stranama po pitanju raspoloživih vojnih efektiva određene države.


SAD su se u novembru prošle godine povukle iz sporazuma, što je bila jedna od posljednjih važnijih odluka koju je donio tadašnji stanar Bijele kuće. Tada je Trump optužio Rusiju za kršenje pomenutog sporazuma, što je Moskva negirala.


Rusija je nakon toga najavila da će se povući iz sporazuma.

 

bottom of page