top of page
  • DS

Rusija razmatra izgradnju nuklearne elektrane na Mjesecu s Kinom, radi na svemirskom tegljaču

Rusija i Kina razmatraju postavljanje nuklearne elektrane na Mjesec od 2033. do 2035. godine, rekao je Yuri Borisov, čelnik ruske svemirske agencije Roscosmos, što bi, kako je rekao, jednog dana moglo omogućiti izgradnju lunarnih naselja, prenio je Reuters.



Foto: Mjesec


Borisov, bivši zamjenik ministra odbrane, rekao je da su Rusija i Kina zajednički radile na lunarnom programu i da je Moskva mogla dati svoj doprinos svojom ekspertizom o „nuklearnoj svemirskoj energiji“.


„Danas ozbiljno razmatramo projekat, negdje na prelazu 2033.-2035., da zajedno sa našim kineskim kolegama isporučimo i instaliramo agregat na površini Mjeseca“, rekao je Borisov.


Solarni paneli neće moći da obezbjede dovoljno električne energije za napajanje budućih lunarnih naselja, rekao je, dok bi nuklearna energija mogla. „Ovo je veoma ozbiljan izazov...to bi trebalo da se uradi u automatskom režimu, bez prisustva ljudi“, rekao je.


Borisov je govorio i o ruskim planovima za izgradnju teretnog svemirskog broda na nuklearni pogon. Rekao je da su riješena sva tehnička pitanja u vezi sa projektom, osim pronalaženja rješenja kako da se ohladi nuklearni reaktor. „Zaista radimo na svemirskom tegljaču. Ova ogromna, kiklopska struktura koja bi bila u stanju, zahvaljujući nuklearnom reaktoru i turbinama velike snage... da transportuje velike terete iz jedne orbite u drugu, prikuplja svemirske krhotine i bavi se mnogim drugim aplikacijama“, rekao je Borisov.


Ruski zvaničnici su ranije govorili o ambicioznim planovima da jednog dana rudare na Mjesecu, ali ruski svemirski program je pretrpio niz neuspjeha posljednjih godina. Njena prva misija na Mjesec u 47 godina propala je prošle godine nakon što se svemirska letjelica Luna-25 otela kontroli i srušila.


Moskva je rekla da će pokrenuti dalje lunarne misije, a zatim istražiti mogućnost zajedničke rusko-kineske misije s posadom, pa čak i lunarne baze.


Kina je prošlog mjeseca saopštila da ima cilj da pošalje prvog kineskog astronauta na Mjesec prije 2030. godine.


Ruski predsjednik Vladimir Putin prošlog je mjeseca odbacio upozorenje Sjedinjenih Američkih Država da Moskva planira da postavi nuklearno oružje u svemir kao lažno, rekavši da je to bio trik da se Rusija uvuče u pregovore o oružju pod uslovima Zapada.


 

bottom of page