top of page
  • DS

Rusija prije očekivanog roka popravila Krimski most koji je bio meta ukrajinskih snaga

Krimski most je u potpunosti popravljen 18 dana prije roka i saobraćaj je obnovljen na sve četiri trake, rekao je potpredsjednik ruske vlade Marat Khusnullin na svom Telegram kanalu.

Foto, ilustracija: Moskva, panorama


„U potpunosti smo obnovili Krimski most i otvorili kretanje automobila na sve četiri trake 18 dana prije roka“, rekao je Khusnullin. „Cijeli radovi su trajali manje od tri mjeseca! Za to vrijeme su demontirana dva oštećena raspona i postavljeni novi. Za prvi je podignut privremeni most, a drugi je postavljen za samo osam sati. Za oba raspona bilo je potrebno 534 tone čelika, a za podlogu je utrošeno više od 360 tona asfaltnog betona“, prenosi agencija TASS.


Khusnullin je ukazao na činjenicu da je obnova završena prije roka „zahvaljujući herojskom radu svih uključenih u ovaj jedinstveni projekat“.


Khusnulin je 14. septembra rekao da je lijeva strana Krimskog mosta puštena u saobraćaj dan prije roka.


U noći 17. jula dva ukrajinska drona napala su most. Dvije odrasle osobe su poginule, a jedno dijete povrijeđeno. Usljed napada oštećena je kolovozna ploča. Dio saobraćaja na Krim preusmjeren je kopnenim koridorom, a dio preko Krimskog mosta po reverznoj šemi.


 

bottom of page