top of page
  • DS

Rusija još uvijek neće zabraniti popularnu web stranicu Wikipedia

Rusija još ne planira da blokira Wikipediju, rekao je njen ministar za digitalna pitanja kada je moskovski sud izrekao toj stranici još jednu kaznu zbog neuklanjanja sadržaja koji Rusija smatra nezakonitim.


Wikipedia je jedan od rijetkih preživjelih nezavisnih izvora informacija na ruskom jeziku od kada je državni udar na online sadržaj intenziviran nakon što je Moskva poslala svoje oružane snage u Ukrajinu, piše Reuters.


„Još ne blokiramo Wikipediju, za sada nema takvih planova“, rekao je ministar za digitalna pitanja Maksut Shadaev, a prenosi agencija Interfax.


Wikipedia je u izjavi poslanoj e-poštom navela da će „nastaviti pružati pristup Wikipediji za one koji govore ruski širom svijeta i koji pronalaze vrijednost na stranici te će nastojati da zaštite svačije pravo na pristup.“


U utorak je moskovski sud kaznio vlasnika Wikipedije, Fondaciju Wikimedia, sa 800.000 rubalja (9.777 dolara) zbog, kako su ruske agencije navele, neuklanjanja informacija za koje se smatra da promovišu skakanje u voz, kada se osoba vozi sa strane ili na vrhu voza. Wikimedia je ranije navela da su informacije na koje su se ruske vlasti žalile dobro dobijene u skladu sa standardima Wikipedije.


Rusija godinama pokušava da pokrene domaću online enciklopediju, a nije mnogo napredovala u toj ideji.

 

bottom of page