top of page
  • DS

Protivnici Lukashenka se ujedinjuju, planiraju pasoše 'Nove Bjelorusije'


Foto: Sa ranijih protesta bjeloruske opozicije


Prognani protivnici predsjednika Alexandera Lukashenka sastali su se u Poljskoj u nedjelju, uoči treće godišnjice svojih neuspješnih postizbornih protesta, da pokažu jedinstvo i planiraju strategiju, uključujući izdavanje pasoša „Nove Bjelorusije“, javio je Reuters.


Samoproglašena vlada u egzilu, koju je u augustu 2022. godine osnovala Sviatlana Tsikhanouskaya, otvorila je više od 20 alternativnih ambasada i informativnih centara u inostranstvu. Tsikhanouskaya (40), bivša profesorica engleskog jezika koja je pobjegla nakon što se kandidovalai protiv Lukashenka na izborima 2020. godine, rekla je da će opozicija tražiti međunarodno priznanje za alternativne pasoše.


Obraćajući se u jednom hotelu u Varšavi pred nekoliko stotina aktivista, uključujući nezavisne medije i građanske grupe, Tsikhanouskaya je pozvala opozicione snage u inostranstvu da se ujedine i podrže stvaranje pokreta „Nova Bjelorusija“.


„Nažalost, protekle tri godine su nas naučile da se uvijek pripremamo na najgore. Navikli smo da ni najjača želja nije dovoljna da promijenimo truhli sistem“, rekla je ona na drugom godišnjem skupu opozicije nakon prošlogodišnjeg skupa u Litvaniji.


Navikli smo na činjenicu da se zbog režimske politike naša mirna Bjelorusija danas naziva zemljom agresorom – i stavlja se u istu ravan sa Rusijom“, rekla je.


Tsikhanouskaya je rekla da opozicija organizuje inicijative za promociju pozorišta na bjeloruskom jeziku, štampanja knjiga i obrazovanja. „Ovo nam omogućava da sačuvamo svoj identitet i da prenesemo naše nacionalne vrijednosti na novu generaciju Bjelorusa“, rekla je.


Ruski je već dugo de facto prvi jezik, a vlasti smatraju da je upotreba bjeloruskog jezika pro-opoziciona.


Protesti zbog Lukashenkove pobjede na izborima 2020. godine, koja je zvanično bila premoćna, trajali su nekoliko mjeseci prije nego što su ih ugušile snage sigurnosti, što je izazvalo masovni egzodus Bjelorusa.


Suprug Sviatlane Tsikhanouskaye, Syarhei Tsihanovski, nalazi se u zatvoru od 2020. godine nakon što mu je zabranjeno da učestvuje na izborima na kojima je umjesto njega učestvovala njegova supruga.

 

bottom of page