top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Preliminarni podaci vezani za liječenje COVID-19 lijekom Remdesivir

Ove sedmice američki Nacionalni zdravstveni institut (NIH) ponudio je prve rezultate studije na više od hiljadu Covid-19 pacijenata u više od 68 bolnica u SAD-u i 21 zemlji Europe i Azije. Tretman je uključivao dvosatnu dnevnu intravensku infuziju bistre tekućine koja je sadržavala remdesivir - molekulu koja utječe na genetske blokove virusa, narušavajući njegovu sposobnost umnožavanja - ili placebo sterilne otopine slane vode.


U srijedu, Nacionalni institut za alergije i zarazne bolesti NIAID - ogranak NIH koji provodi ispitivanje - iznio je da preliminarni podaci pokazuju da remdesivir ubrzava oporavak nekih pacijenata oboljelih od Covid-19. „Konkretno, najčešće prosječno vrijeme oporavka bilo je 11 dana za pacijente liječene remdesivirom u usporedbi s 15 dana za one koji su primali placebo“, navodi se u izjavi, koju prenosi magazin Wired.

Ovaj nalaz, iako skroman, predstavljao bi prvo liječenje odn. poboljšanje ishoda kod bolesnika zaraženih koronavirusom, kojih je prema današnjim podacima u svijetu oboljelo 3,2 miliona ljudi. Najmanje milion njih nalazi se u SAD-u, gdje je službeni broj umrlih dosegao više od 60.000.


"Iako se 31-postotno poboljšanje ne čini 100-postotnim padom, to je vrlo važan dokaz koncepta, jer ono što je dokazalo je da lijek može blokirati ovaj virus." izjavio je direktor NIAID-a Anthony Fauci, koji je otkrio rezultate studije tokom sastanka s novinarima u srijedu poslijepodne u Bijeloj kući.


Dokaz da bi se remdesivir mogao pokazati efikasnim protiv Covid-19, koji je prvi put izbio početkom februara, u jednom izvještaju iz Kine koji je pokazalo je da remdesivir poboljšava ishode za većinu pacijenata. Druga studija provedena također u Kini, čiji je sažetak objavljen prošle sedmice, utvrdila je suprotno - da remdesivir nije imao mjerljive koristi.


No, studija koju je vodio NIH najveća je i najstroža, i što je najbitnije, nastavit će se. Unaprijed, rekao je Fauci, sudionici studije mogu očekivati ​​da će primati remdesivir kao novi standard, zamijenivši placebo u kontrolnim grupama. NIAID će početi uvoditi i druge obećavajuće lijekove koji će se testirati protiv njega. Prije svega hidroksiklorin koji je sintetski lijek za malariju. Ovaj lijek je pod imenom Malcovir kod nas proizvela lukavačka Zada Pharmaceutical.


Prema pisanju New York Timesa, Federalna agencija za hranu i lijekove (FDA) planira objaviti odobrenje za hitnu upotrebu lijeka već ove sedmice. To ne bi predstavljalo službeno odobrenje, ali dalo bi farmaceutskoj firmi Gilead Sciences, koja je razvila ovaj lijek, zeleno svjetlo za njegovu prodaju i distribuciju.


Gilead sada tvrdi kako ima dovoljno remdesivira za liječenje 140.000 pacijenata i namjerava do kraja godine taj broj povećati na milion, navodi se na njihovoj web stranici. Do sada nije bilo ni riječi o tome koliko će lijek koštati.


 

bottom of page