top of page
  • DS

Popularni francuski list lansira prvo izdanje pod krajnje desničarskim urednikom

Jedine francuske nacionalne nedjeljne novine ovog vikenda objavile su svoje prvo izdanje pod vodstvom kontroverznog urednika krajnje desnice, čije je imenovanje dovelo do neviđenog i dugotrajnog odlaska osoblja, javio je AFP.

Foto: Ilustracija



Imenovanje Geoffroya Lejeunea na mjesto glavnog urednika Journal du Dimanche (JDD), jednog od najprodavanijih francuskih listova, izazvalo je masovni štrajk osoblja koji je trajao 40 dana i završio tek u utorak. Očekuje se da će veliki broj zaposlenih dati otkaz u znak protesta zbog dolaska Lejeunea, čiji uspon naglašava pomak medija i politike u zemlji udesno.


Izdanje je bilo iznenađenje jer je trebalo da se pojavi sredinom augusta, okončavajući nekoliko sedmica propuštenih izdanja otkako je osoblje napuštalo novinu od 22. juna.


Izdanje lista na 32 stranice, koji je u Francuskoj poznat po intervjuima visokog profila širom političkog spektra, posvetilo je svoju naslovnu stranu nesigurnosti i pravosudnim pitanjima nakon smrtonosnog napada nožem 15-godišnjeg dječaka u sjeverozapadnoj Francuskoj u julu.


Sabrina Agresti-Roubache, nova francuska državna sekretarka za gradove, bila je prva članica vlade koja je dala intervju JDD-u pod njegovim novim vodstvom. Izdanje su pisali uglavnom slobodni novinari i „volonteri“.


Grupa za slobodu medija Reporteri bez granica (RSF) sa sjedištem u Parizu rekla je da je štrajk najduži u historiji francuskih medija od 28-mjesečne obustave rada dnevnog lista Le Parisien koja je počela 1975. godine.


Lejeune (34) je donedavno bio urednik krajnje desničarskog nedjeljnika Valeurs Actuelles, koji je 2021. godine proglašen krivim za rasistički govor mržnje. Podržao je i ekstremno desničarskog medijskog komentatora Erica Zemmoura tokom njegove predsjedničke kampanje prošle godine.


Grupu Lagardere, koja posjeduje JDD, Paris Match magazin i Europe 1 radio, preuzima francuski milijarder Vincent Bollore, za kojeg se navodi da ima ultrakonzervativna stajališta. Bollore, konzervativni katolik, širio je svoje carstvo na TV kanale, a sada i štampane medije.


JDD, čija sedmična prodaja iznosi oko 140.000 primjeraka, posljednjih je godina držala centrističku liniju i smatrana je kao podrška vladi predsjednika Emmanuela Macrona.

 

bottom of page